Duygu Kapmaca Oyununa Hoşgeldiniz

Duyguları tanıma, sağlıklı bir biçimde dışa vurma, tüm duyguları kucaklayabilme hayat boyu edinilebilecek en büyük kazanımlardan birisi.

Zeynep Tatarer

Duyguları tanıma, sağlıklı bir biçimde dışa vurma, tüm duyguları kucaklayabilme hayat boyu edinilebilecek en büyük kazanımlardan birisi. Ancak maalesef pek çoğumuz hislerimizin farkında olmadan, neyin nasıl bir etki bıraktığı üzerine düşünmeksizin yaşıyoruz. Ya da fark edip saklayarak, başkasının içimizden geçenleri kendiliğinden anlamasını bekleyerek hayal kırıklığıyla karşılaşıyoruz.
Zamanında sağlıklı bir biçimde ortaya konmayan öfkenin patlamasıyla kendimize veya çevremize zarar verebiliyoruz. Bir de duygu ayrımcılığı var tabi. Mutlu olduğumuzu tüm dünyaya haykırmak, herkesin görmesini isterken; öfkeyi, üzüntüyü dışlayabiliyoruz. Utancı ört bas edip şaşkınlığı yok sayabiliyoruz. Halbuki hepsinin bizim için bir anlamı ve önemi var.

Her bir duygumuz kabullenilmeyi hak ediyor. Bu kadar duygu ifadesinin öneminden bahsetmişken hem yetişkin hem çocuk danışanlarımla oynadığım, aile içi iletişimi pekiştirebilecek, kişilerarası ilişkilerde sağlıklı duygu paylaşımına destek olabilecek bir oyunumu sizlere tanıtmak isterim. Sandalye kapmaca oyununu pek çoğumuz duymuştur. Bu oyun da onun duygulu versiyonu diyebiliriz. İhtiyacınız olan yalnızca renkli karton ve boyalar.

6 temel duygumuz olan;
-Üzüntü
-Öfke
-Utanma
-Mutluluk
-Şaşkınlık
-Korku için birer tane kartona ifadeler çizilir. Kişi sayısına göre duygular azaltılıp arttırılabilir. Her karton fotoğraflardaki gibi bir sandalyeye konur. Oyuncular sandalyelerin ortasında toplanır. Üçe kadar sayılır; 1, 2, 3…

Herkes bir sandalyeyi seçtikten sonra sandaleyesinde yer alan duyguyla ilgili bir anısını sırayla paylaşır. Diğer katılımcılar paylaşımla ilgili soru sormaksızın empatik bir biçimde dinler ve sıra diğer oyuncuya geçer. Herkes paylaşımını yaptıktan sonra ortaya tekrar toplanılır ve oyun bu şekilde devam eder. Bir çocuk danışanımın ailesiyle birlikte bu oyunu oynarken dedesinin de zaman zaman korktuğunu, kardeşinin de bazen üzüldüğünü, terapistinin de bazen şaşırdığını dinlerkenki yüz ifadesi görülmeye değerdi. Her yaştan kişiyle keyifle oynanabileceğinden ve çok değerli paylaşımların önünü açacağından emin olduğum bu oyunda herkese şimdiden iyi eğlenceler!

Psikolog Zeynep Tatarer’i sosyal medyadan da takip edebilirsiniz.

https://www.instagram.com/psikologzeyneptatarer/

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar