Karadeniz usulü iftar

Karadenizlilerin gözde yemeklerini, iftar sofraları için birleştirdik. Hamsili pilav ve karalahana dolması iftarınıza renk katacak, farklı bir lezzet sunacak.

Karadeniz usulü iftar

14içerik.jpg

Karadenizin meşhur yemeklerini, iftar sofranıza taşıdık. Bakalım karadenizlilerin vazgeçilmezleri, sizin sofranızın da vazgeçilmezi olacak mı.

Çorba
Isırgan Çorbası


Malzemeler

1 demet ısırgan otu
1 soğan
1 çorba k. salça
2 çorba k. mısır unu
1 çorba k. un
1 su b. et suyu
zeytinyağı
tuz, pul biber

Çorbanın tarifi

Tenceremize sıvıyağı ve soğanları koyup, şöyle bir çevirip, unu ve mısır ununu ilave edin. Daha sonra salçayı ve soğuk suyla birlikte et suyunu koyup, en son ince doğranmış ısırgan
otlarını ve sıcak suyla, tuz ekleyin.

Kaynadıktan sonra blendırla bir iki kez parçalayarak kıvamlı hale getirin.

Ana yemek
Kara Lahana Dolması


Malzemeler
iç malzemeleri


1,5 su bardağı pirinç
4 baş kuru soğan
250 gr kıyma
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Arzuya göre 1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı doğranmış maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ

Ayrıca,

2 demet (yaklaşık 1 kg) karalahana
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Kaynamış su

Yemeğin tarifi

Büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurup, ateşe koyun ve kaynamasını bekleyin. Bu arada lahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayırıp, yaprakları teker teker yıkayın.

Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın. Yıkamış olduğunuz yaprakların tamamını kaynayan suya atın ve yaprakları kevgirle alt üst edin. (hepsini aynı anda ters yüz etmelisiniz.) 2 dakika sonra tenceredeki suyu süzün, karalahanaların soğumasını bekleyin.

Karalahanalar soğurken 1,5 su bardağı pirinci iyice yıkayın, 4 adet soğanı yemeklik doğrayın. İç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.

Soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp, yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın. Yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun, iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın.
 
Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serip, sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirin.

Dolmaların üzerini birkaç yaprakla kapatın ve yarım çay bardağı sıvı yağı gezdirin. En üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık yarım saat)

Hamsili Pilav

Malzemeler
(Kişi sayısına göre ölçü ve adetler değişebilir)

Çam fıstığı
Bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı
1 adet soğan
2 su bardağı pirinç
2 adet pırasa
Biraz taze sarımsak
1 adet rendelenmiş havuç
Kırmızıbiber
1 adet yeşil biber
Arzuya göre biraz pazı
Kuru nane
Karabiber
Tuz
Çok az köri
Taze nane
Kuş üzümü
Nar ekşisi
 
Pilavın tarifi

Öncelikle hamsilerinizi temizleyin, kılçıklarını ayıklayıp, yıkayın ve süzün. Malzemeleri kavurup, daha sonra derin bir tavada öncelikle çam fıstıklarını bir çay kaşığı kadar zeytinyağında kahverengileşinceye kadar güzelce kavurun.
Ardından ince doğranmış soğan ve tabii ki de yıkanıp suyu süzülmüş pirincinizi tavanıza ilave edin.

Tavaya koyduğunuz pirinci çiğden koyduğunuz soğanın suyu ile çok kısık ateşte pirinci zedelemeden karıştırarak, pirinç sertliğini kaybetmeyecek kadar kısık ateşte kavurun. İçerisine de ilave edeceğiniz taze sarımsak, pırasa, rendelenmiş havuç, kırmızıbiber, yeşilbiberi ve pazıyı en son ilave edin.

Daha sonra da içine kuru nane, karabiber, tuz ve çok az köri ilave edin. Son ilave edilecek olan taze nane ve kuş üzümüdür. Taze nane ve kuş üzümü pilavın lezzetli olması için, iç pilav hazırlandıktan sonra eklenmelidir. İsteyenler birazcık da nar ekşisi ilave edebilirler mayhoş bir lezzet katıyor.

Daha sonra da hamsili pilav yapacağınız tavanızın tüm yüzeyini kenarları da hazırladığınız hamsilerin dış kısmını mısır ununa bulayarak kapatıyoruz. Bu arada hamsileri tavaya yerleştirirken kenar kısımlarının üst üste gelmesine dikkat etmelisiniz. Böylece hem düzgün bir görünüm elde edersiniz, hem de tavanın yüzeyi tamamen kapanacaktır.

Sıra geldi i çpilavı yaymaya. Tava hamsilerle kapatıldıktan sonra da hazırladığınız iç pilavı tavanın içerisine düzgünce yayın. Tavanın kenarlarına yerleştirdiğiniz hamsileri iç pilavın üzerine çekerek düzeltin.

İç pilavın tamamı örtülünceye kadar hamsilerinizi mısır ununa bulayarak düzgünce sıra sıra yerleştirin.

Hazırladığınız yemeğin tava ile birleştiği yerden pişirmede kullandığınız sıvı yağı ilave edin. Bu sayede yağ sadece hamsileri kızartacak pilav buharda pişecektir. Çok kısık ateşte olmak koşuluyla yemeğinizi ocağınızda pişirin. Alt kısmının pişip pişmediğinizi anlamak için tavanızı hafifçe sallamanız yeterli olacaktır.

Hamsili pilavınızı ters yüz ederek her iki yönünün de çok kısık ateşte kızartın.

Tatlı
Hamsiköy Sütlacı

Malzemeler


2 kilo süt

175 gram pirinç

50 gram nişasta

3 adet yumurtanın sarısı

1 paket vanilya

Yarım kilo şeker

Pişirmek için,

ayrıca 1 kilo süt


Üzerini süslemek için,

bir miktar fındık

Tatlının tarifi

Bir tencerenin içine 1 kilo süt ile pirinci koyup, pişirmeye başlayın. Başka bir tencerenin içine 2 kilo sütü koyup kaynatın ve içine şekeri de ilave edip eritin. Diğer tarafta pişen sütlü pirinci, şekerli süt tenceresinin içine boşaltın ve pişirmeye devam edin. Bu esnada nişasta, vanilya ve yumurta sarılarını ve bir miktar sütü bir kabın içinde çırparak, tencerenin içine katarak karıştırın. Bir iki taşım daha kaynatıp, ocaktan alın ve sütlaç kâselerine paylaştırın. Fırın tepsisinin içine bir miktar su koyun ve sütlaç kâselerini yerleştirin. 5 dakika ısıttığınız 250 derecelik fırına sütlaç tepsisini sürün ve üzeri kızarana kadar pişirin. Sütlaçları fırından çıkarıp, soğuyunca üzerinde kırılmış fındık serperek servis edin.

Afiyet olsun.

Yorumlar