Pişi Isparta'da 'ıscak' pişirilip dağıtılır Isparta'ta bayram gününde ‘ıscak’ ya da ‘pişi’ denilen hamurlar evlerde pişirilir, komşulara dağıtılır, afiyetle yenir. Köylerde yufka ekmekleri pişirilir ve dağıtılır. Durumu daha iyi olanlar ise yufka ekmeğini boş bırakmaz, içine tahin, etli pilav, irmik gibi lezzetli yiyecekler koyar ve komşusuna ikram eder.
12 9
İftarlar birlikte açılır Ramazan'ın ruhu gereği birlikteliğe, ihtiyacı olana yardım etmeye önem veririz. Anadolu'da da bunun örneklerini görüyoruz. Örneğin Sinop'ta “sellime çıkma” ya da “helesa” olarak bilinen şenlikler, ramazan ayının 15'inden itibaren gerçekleşmeye başlar. Samsun'un Bafra ilçesinde ise “sele-sepet” adıyla bilinen bir şenlik düzenlenir. Ramazanın 14'ünü 15'ine bağlayan gece düzenlenen etkinlikler kapsamında odak noktası çocuklardır. Çocuklar “sele-sepet” denilen fenerlerle evleri dolaşır, bahşiş toplarlar. Bahşişin yanı sıra çikolata gibi ikramları da alırlar.
12 10
Mırra ile acıyı paylaşmak Mardin başta olmak üzere Güney Doğu Anadolu'da çok tüketilen mırra, acı demek. Şimdilerde yöresel restoranlarda yemek sonrası servis edilen mırra, genelde cenaze ve yas evleri başta olmak üzere düğünlerde de ikram edilir. Mırra ikramının da belli kuralları vardır. Örneğin toplumda sözü geçen beyler, ağalar kulpsuz fincanlarda ikramda bulunur.
12 11
Gelin eve gelince ‘süpha’ yemeği Şanlıurfa’da düğünden sonra gelin damat evine gelir ve ertesi sabah süpha yemeği verilir. Süpha nohut, şeker, pirinç, yağ, et ve üzümden yapılır. Süphanın yanı sıra kuzu eti, pilav ve tatlı olarak da zerde yapılır. Süpha yemeğine hep birlikte katılınır. Herkes gelir.
12 12