Bayrağın dikilmesiyle yemek başlar Düğün çorbası ve keşkek çoğunlukla düğün menüsünde yer alsa da her bölgenin düğün yemekleri ve yemek verme alışkanlıkları farklıdır. Kırıkkale'de ise yemek geleneğinin ayrı bir adı var: Bayrak dikme. Cuma bayram namazı sonrası başlayan ve hep birlikte yenilen yemekten sonra bayrağın dikilmesiyle düğün yemeği başlar. O yüzden bu yemeğe bayrak dikme yemeği denir.
12 4
Aşure gününde komşulara aşure dağıtılır Muharrem ayının 10. gününden itibaren evlerde aşure telaşı başlar. Yapılan aşureler aile bireylerine, komşulara ve eş dosta ikram edilir. Sırf bu yüzden aşure gününü ve kapısının çalınmasını heyecanla bekleyenler olur.
12 5
Cenaze evine yemek götürülür Topraklarımızın en güzel özelliklerinden biridir, cenaze evinde yemek pişmez. Günümüzde Anadolu'da yıllar geçse bile uygulanan, değişmeyen geleneklerdendir. Ev sakinlerinden biri ölünce, o evde 1 hafta veya 10 gün kadar yemek pişirilmez. Ölen kişinin yakınları, sevdiklerinin ve komşularının getirdiği çeşit çeşit yemekleri tüketirler. Hatta öyle ki ev yemekten dolar taşar. Yemekler ise genellikle çorba, pilav, et yemekleri, börek, dolma gibi doyurucu yemekler olur. Gelene ikram edildiği gibi ev sakinleri de bu yemekleri yer.
12 6
Ölenin ardından lokma dökülür, helva pişirilir Lokma daha çok Ege'nin geleneği olmakla birlikte irmik helvası Anadolu'da yaygın olan bir gelenektir. Biri hayata veda etmişse ya da 7'si veya ölüm yıl dönümüyse lokma döktürülür. En basit anlatımıyla yağ, su/süt, un ve şekerle hazırlanan helva ise ölünün ruhuna gitsin diye pişirilir ve ikram edilir.
12 7