Tatile giderken yapılması gerekenler nelerdir bu 6 önlemi almadan sakın çıkmayın

Özlediğiniz yaz tatili geldi çattı. Hazırlıklarınız tamam! Peki ya güvenliğiniz? Hırsızlara karşı almanız gereken önlemleri sizler için derledik.

Tatile giderken yapılması gerekenler nelerdir bu 6 önlemi almadan sakın çıkmayın

Bayram tatiline az bir süre kala herkes evinden uzak yerlerde tatilini değerlendirmek istiyor. Peki siz yokken eviniz güvende mi? Hırsızlara karşı alınması gerekn önlemleri biliyor musunuz? Sizlere tat.ldeyken kendinizi güvende hissedeceğiniz gözünüzün arkada kalmadığı zamanlar geçireceğiniz altın değerinde tavsiyeler sunacağız. Özellikle siz tatildeyken lokasyon bilginizi paylaşırsanız hırsızlara davetiye çıkarabilirsiniz. İşte hırsızlara karşı alınacak önlemler...

ÇİFT KİLİTLER HER ZAMAN YETMEZ

Evin güvenliğini sağlamak için genellikle başvurduğumuz yöntemler çift kilitli kapılar, demir parmaklıklar, panjurlar ya da sürgülerdir. Ancak bu tedbirler özellikle hırsızlar için siz tatildeyken yeterince caydırıcı olamayabiliyor. Sadece bu yöntemlerle korunan ve herhangi bir güvenlik sistemiyle korunmayan evlerin hırsızlık girişimlerine karşı korunmasız kalma olasılığı artıyor. Güvenlik şirketi Pronet, seyahate çıkacaklar için evlerinin güvende olması adına almaları gereken önlemler konusunda tavsiyelerini sundu.

PERDELERİ KAPATMAYIN

Tatile çıkmadan önce evinizin tüm perdelerini kapatmayın. Uzun süre kapalı kalan perdeler, perdelerin dilini okumada uzmanlaşmış kişilerin kulaklarına ‘’içeride günlerdir kimse yok’’ cümlesini fısıldar. Tatile çıkarken odalardan birinin ışığını açık bırakmak pek de mantıklı bir davranış olmayacaktır. Çünkü belli bir süre sonra o ışık sizin aslında evde olmadığınızın bir göstergesi haline gelecektir.

KONTROLLERİNİZİ TAM YAPIN

Evden çıkmadan önce tüm camların kapalı, kapılarınsa kilitli olduğundan emin olun. Yaşadığınız yer müstakil bir ev veya apartman giriş katı ise pencerelere parmaklık taktırarak tedbir alabilirsiniz. Eğer alarm sisteminiz varsa, onu kurmadan evden çıkmayın.

DEĞERLİ EŞYALARI KASAYA KOYUN

Eğer evde mücevher ya da para saklıyorsanız mutlaka mücevherlerinizi bir banka kasasına bırakın. Özellikle uzun bir süre seyahatte olacaksanız, mücevher gibi ederi yüksek kişisel eşyalarınızı bir banka kasasında saklamak daha iyi bir fikir olabilir.

POSTA KUTUNUZU BOŞALTIN

Uzun süreli seyahatler veya tatillerden döndüğünüzde posta kutunuzun faturalar, el ilanları, dergilerle dolup taştığını görürsünüz. Siz evde yokken veya ihmalkarlıktan biriken bu kağıt yığını, elbette hırsızların da dikkatinden kaçmaz. Uzun süre evde olunmadığı durumlarda, posta kutusundaki kağıt yığınını boşaltması için apartman görevlinizden, yöneticinizden ya da bir komşunuzdan yardım rica etmeniz yerinde olacaktır.

LOKASYON PAYLAŞIMINA DİKKAT 

Sosyal medya artık hayatımızın bir parçası heline geldi. Sosyal medyadaki birçok uygulamada konum bildirimlerinde bulunarak, geçirdiğimiz keyifli anları paylaşıyoruz. Ancak unutmamak gerekiyor ki, bu konum bilgileri, aynı zamanda "sizin o anda evde olmadığınız" anlamına geliyor. Konum bilgilendirmelerinizi takip eden sizi hiç tanımayan biri bile nerede, ne zaman, ne kadar vakit geçirdiğinizi, evden ne kadar uzakta olduğunuzu öğrenebilir. Tatile çıktığınızı tüm dünyaya ilan etmemeniz, evinizin güvenliği açısından önemli bir önlemdir.

ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMİ KULLANIN

Yukarıda bahsedilen tüm önlemler alınsa bile bu tedbirler hırsızlığı engellemekte elektronik güvenlik sistemi kadar etkili olmayacaktır. Hırsızlardan korunmak için geleneksel güvenlik yöntemlerini mutlaka bir elektronik güvenlik sistemi ile desteklemek gerekir. Tatil döneminde arkada bırakılan evleri hırsızlardan korumak ve olası hırsızlık girişimine engel olmak için en caydırıcı yöntem elektronik güvenlik sistemi kullanmaktır. Sistemle birlikte kamera sisteminin de bulunması durumunda, caydırıcılığı artırmanız mümkündür. Güvenlikle ilgili yapılan araştırmalar, demir parmaklık, panjur gibi geleneksel yöntemler ve komşuluk dayanışmasına dayalı sosyal tedbirlerin yanı sıra, konut güvenliğinin elektronik güvenlik sistemleriyle de desteklenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Çünkü hırsızlar demir parmaklığı geçebiliyor, panjuru açabiliyor. Ancak bu sistemlerin varlığı sayesinde yakalanma risklerinin çok yüksek olması, onları iki defa düşündürüyor. Ayrıca bu sistemler, sadece hırsızlık için bir önlem olmakla kalmıyor, aynı zamanda yangın, gaz kaçağı, su baskını gibi durumlarda, siz orada olmasınız bile yetkililere haber veriyor ve tehlike için en hızlı şekilde müdahale ediyor. Böylece biz evimizde olmasak bile herhangi bir tehlike durumunda hızlıca aksiyon alınıyor. Bu da güvenlik konusunda içimizin rahat ederek ve gözümüz arkada kalmadan tatil yapmamız demek oluyor.

Yorumlar