Harcamalarınızı kontrol etmekte zorlanıyor musunuz? Ay sonunda cebinizde bir kaç lira ve yüklü bir miktar kredi kartı ekstresiyle mi boğuşuyorsunuz?
Üzgünüz ama siz de milyonlarca insan gibi finansal disiplin sorunu yaşıyorsunuz! Ancak korkmayın, üzülmeyin! Bu durumdan çıkmanıza yardımcı 1 yöntemle finansal disiplin kazanmanız mümkün.
Yaptığınız her harcamayı kuruşu kuruşuna yazın! Yuvarlama yok, atlama yok. Domatesten şampuana; akşam yemeğinden yeni bir ayakkabıya kadar her şeyi!
Peki listeleme işi neye yarayacak?
Liste uzadıkça oluşan maliyeti ve cebinizde kalan parayı görmeye başlayacaksınız. Bu durum tıpkı kalori saymaya benziyor. Liste uzadıkça iştahınız kesildiği gibi harcama listesinin uzaması da sizde isteklerinizi frenleme güdüsünü tetikleyecek.
Bu yöntemde amaç harcamalarla ilgili karar verme becerinizi sorgulamanızı sağlamak.
Yazarak finansal disiplin kazanma çalışması yapan Blogger Alyssa Davies, 1 ayın sonunda deneyimlerini yazdı. Belki sizin finansal disiplin kazanma yolculuğunuza yardıcı olur diye Davies'in deneyimlerini sizler için derledik.
1- Yazınca gerçek oldular
Masraflarımı yazdıkça gerçekten paramın gittiğini hissetmeye başladım. Her ayın sonunda gelen ekstreler hiçbir zaman ben de bu hissi yaratmamıştı. Yazdıkça bir süre sonra satın almaya değer mi değil mi diye sorgulamaya başladım. Mesela küçük bir bardak latte için 4.95 dolar harcamak gittikçe saçma gelmeye başladı.
2- Suçlu hissetmeye başladım
Benim için yazma deneyimine başladığım ilk 30 gün seyahatler, yaz sezonu için alışverişin de olduğu çokca ihtiyacın olduğu bir aydı. Ancak rakamlar listeye girdikçe suçlu hissetme halim artmaya başladı. Oteller, uçaklar için harcama tutarını görünce daha ucuzu için arayışlara girişmeye başladım ve ilk listeden 825 dolar daha ucuza seyahat planlaması yapmayı başardım. Buradan tasarruf ettiğim paranın 500 dolarını da yaz dolabı için yeni kıyafetlere harcadım. Zevk aldım. Ancak işin sonunda harcadığım bu paraları geleceğime yatırım olarak kullanmadığım için yine suçlu hissettim.
3- 1 ay yeterli değil
1 aylık yazma deneyimi sizi harcamalarınız konusunda düşünmeye teşvik edebilir ancak tam bir finansal disiplin için yeterli değil. Bütçenizde gerçekten bir fark yaratmak istiyorsanız bu düzeni en az 6 ay devam ettirmeniz gerekiyor. Çünkü bazı aylar diğer aylardan daha az harcamayı başarmamıza karşın bazı aylar harcamalar mecburen artabiliyor. Sonuçta az hasarla çıkmak için finansal disiplini uzun süreli uygulamak zorundasınız.
4- Tasarruf yapmak şart
Harcamaları yazmanın en iyi yolu harcamalarınızın hangisinin geri dönüşünün olduğunu hangilerinin ise uçup gittiğini görmenize yardımcı olur. Benim için tatil, park cezası, seyahat, giyim gibi bazı kalemlerde korkusuzca para harcıyor olmamı fark etmeme neden oldu. Biraz daha dikkat ve ihtiyaç listesi ile harcadığım paraları yatırıma dönüştürebileceğimi anladım. Mesela bir park cezasına dikkat ettiğimde kazandığım 43 doları kenara ayırdım.
5- Buna değer mi?
Biri bana hayatla ilgili bir tavsiye sunduğunda aklıma ilk gelen soru 'bu kadar zahmete değer mi?' olur. Aynı şeyi yazarak harcama deneyimini okuyan sizler de sorabilirsiniz. Samimiyetle söylüyorum: BUNA DEĞER!
Güzel bir defter alın, sevimli bir kalem bulun ve cüzdanınızın ihtiyaçlarını kontrol etmeye başlayın!