Neden 1 Nisan’da şaka yapıyoruz?

1 Nisan'ın neden Şaka Günü'ne dönüştüğünü ve şimdiye kadar yapılan en büyük şakaları derledik...

Öğrencilerin sıralara ters oturduğu, tuzlukla kara biberliğin yer değiştirdi, patronun maaşlara zam yaptığını söylediği 1 Nisan’ın neden şaka günü olduğunu hiç düşündünüz mü? 1 Nisan’ın temelinin Fransa’ya dayandığına dair söylentiler var. Hintliler, Romalılar gibi birçok toplum eski çağlarda yılbaşını 1 Nisan’da kutluyormuş. 1582 yılında ise Papa Geregoryan yılbaşı tarihini 1 ocak ile değiştirmiş ve o tarihten itibaren Gregoryen takvimine geçilmiş. Yılbaşında birbirlerine hediye vermeyi adet haline getirmiş olan geleneksel Fransız vatandaşları, yılbaşını 1 Nisan’da kutlamaya devam edince yeni takvime alışan kesimin alay konusu olmuş. Böylece Fransa’da geleneği devam ettirip yılbaşını 1 Nisan’da kutlamaya devam eden kesimle dalga geçilmeye başlanmış ve günümüzdeki şaka günü 1 Nisan oluşmuş.
7 1
Bir diğer 1 Nisan hikayesi ise 1564 yılına ait. Yılbaşını 1 Ocak Günü’ne aldıran fransa Kralı IX. Charles’ın yaptığı bu değişiklik dönemin iletişim koşullarının zor olmasından dolayı her yere yayılamadı ve insanlar yılbaşını 25 Mart’ta kutlamaya devam etti. 1 Nisan’da yılbaşı ktlamaları yapan insanlara ‘Nisan Aptalları’ denmeye başlandı ve 1 Nisan Günü ‘Aptallar Günü’ olarak anılmaya başlanmış. O dönemde geleneksel düşünen kişilere küçük şakalar yapmak, olmayan partilere davet etmek ve kötü sürprizler yapmak adet oldu. 1 Nisan’da yapılmış en iyi şakaları sizler için derledik…
7 2
Sidd Finch 1985 yılında Sports Illustrated dergisi, Sidd Finch adlı yeni atıcının Mets takımı ile Mets takımı ile anlaştığı ve oyuncunun gelmiş geçmiş en iyi atıcılarından birisi olduğu hakkında haber yaptı. Dergide yazılanlara göre Finch, topu 270km'e yakın bir hız ile atabiliyordu. Bu hız, o ana kadar topu en hızlı atan oyuncunun hızından bile yaklaşık 100km daha fazlaydı bir atış demekti.  Dergi olayı biraz daha büyütmeye karar verdi. Finch'in o ana kadar hiçbir takımda oynamadığını, Tibet'te bir manastırda atış üzerine yıllardır eğitim aldığını iddia etti.  Mets takımı taraftarları da bu duruma inandı ve çılgınca kutlamalar yapmaya, şampiyonluklarını o anda ilan etmeye başladılar. Derginin telefonları, Finch hakkında soru soran kişiler yüzünden kilitlendi. Fakat, elbette böyle bir oyuncu yoktu ve tüm bahsedilenler kurgudan ibaretti.
7 3
Taco Özgürlük Çanı Amerika'nın Philadelphia eyaletinde, tıpkı New Yorkta bulunan Özgürlük Anıtı gibi bir Özgürlük Çanı vardır. Özgürlük Anıtı kadar önemli olmasa da, Amerika halkı için önemli bir yere sahiptir.  Taco Bell isimli firma, 1966 yılında bu çanı satın aldıklarını ve ismini 'Taco Özgürlük Çanı' olarak değiştirdiklerini açıklar. Bu açıklamanın ardından Amerika halkı doğal olarak sinirlenir ve Ulusal Parklar İdaresini arayarak yüzlerce şikayette bulunmaya başlar. Elbette Taco Bell firmasının telefonları da kilitlenir. Bu yaşanan karmaşanın ardından Taco Bell bir açıklama daha yapar ve bu satın alma durumunun sadece bir şaka olduğunu belirtir.
7 4