Tarihçiler şimdiye kadar bu konuda ancak tahminde bulunabiliyordu. Çünkü Moğol kumandanlarının bakış açısından yazılmış belgeler son derece yetersizdi. Fakat Scientific Reports adlı dergide yayınlanan yeni bir çalışma son derece farklı bir alana odaklanan araştırmacıların, Moğolların Avrupa'ya girememe sebeplerini açıkladı! Ağaç halkalarını inceleyen araştırmacılar, bir günlük niteliği taşıyan halkalarda, o dönemde 4 yıl boyunca soğuk ve nemli havanın hakim olduğunu keşfetti. İklim koşullarının bitki örtüsünü etkilemesiyle birlikte Moğol ordusunun hareket kabiliyeti de azaldı.
13 2
1238 ve 1241 yılları arasında Macaristan coğrafyasının büyük bölümü hava koşulları nedeniyle bataklık arazilere dönüştü. Böylece binlerce atla gezen Moğol ordusunun kamp yapması ve atlarla ilerlemesi için verimli zemin ortadan kalkmış oldu. Moğolların Avrupa’yı son kuşattığı yıl olan 1242’de, moğollar nemli ortamın kendilerini etkilediğini not etmiş. Nemli ortam mahsüllerin bozulmasına ve Cengiz Han’ın göçebe toplumuna yetecek erzağın sağlanamamasına neden oldu. Daha sonra bölgede ortaya çıkan kıtlık binlerce kişinin hayatını yitirmesine neden oldu.
13 3
Avrupa kuşatmasından geri dönen Moğol ordusu, Cengiz Han’ın ölümünün ardından başgösteren taht kavgaları nedeniyle eski ihtişamlı günlerine dönemedi ve Moğol imparatorluğunun çöküş süreci başladı. Adından hala bahsettirmeyi başaran, unutulmaz Cengiz Han'ı daha yakından tanımaya, hayatının az bilinen yönleriyle tanışmaya ne dersiniz?
13 4
Moğolların büyük kağanı yaklaşık 1162 yılında Onon Nehri kıyısında doğdu. İsmi "demirden" veya "demirci" manasına gelen "Timuçin" idi. 1206 yılına kadar Cengiz Kağan ismini kullanmadı. Cengiz isminin ne anlama geldiği de hala tarihçiler arasında bir tartışma konusu. "Adil" veya "Okyanus" anlamına geliyor olabilir. Bağlamı içerisinde Cengiz Kağan, "Ulu Kağan" anlamında da kullanıldı.
13 5