Bu ay başında bir Güneş tutulması olmuştu. 16 Eylül'de ise Ay tutulması oldu. Yani Güneş-Dünya-Ay aynı doğrultuya gelmiş ve Ay, Dünya'nın gölgesinden geçmişti. Ay tutulmasının geometrisi budur. Basit bir geometri. Ve nadir olan birşey de değil. Elbette insanlık her zaman bu basit geometriyi bilmiyordu. Gökyüzünde gördüğü olayların bilimsel açıklamasını yapamıyor, olayları din olgusunun da etkisi altında, tanrılardan ya armağan ya da ceza olarak değerlendiriyordu.
5 2
Ne mutlu ki astronomi bilimi sayesinde artık gök olaylarına bilimsel açıklamalar getirebiliyoruz. Elbette bilmediğimiz çok şey var ancak Ay tutulmasi nedir ve hangi sıklıkta olur gayet iyi biliyoruz. Her yıl en az 4 tutulma olur. İki Güneş ve iki Ay tutulması şeklinde. Çoğunlukla her yıl olan budur. Ancak bazı yıllar 5 (2018 ve 2019), 6 (2020) hatta 7 tutulma olabilir (2038, 3 Güneş ve 4 Ay tutulması olacak). Yani 4.5 milyar yıl yaşındaki Dünya bugüne kadar milyarlarca tutulma görmüş ama hala yok olmamış. O nedenle heyecan yapmaya gerek yok.
5 3
Eğer başka bir gök cisminin veya bir gök olayının sizin hayatınızı yönlendirdiği yanılgısından kurtulabilirseniz hayatta daha başarılı olur ve sorunlarınıza daha kolay çözümler bulabilirsiniz.
5 4
Merak etmeyin Dünya, Ay Dünya'nın gölgesinden geçti diye değil doğayı katletmeye devam eden insan yüzünden yok olacak. Astronomik anlamda yok oluşumuz Güneş nedeniyle olacak. O yok olunca Dünya ve üzerindeki tüm canlılık yok olacak. Ancak insanoğlunun bugüne kadar yaptıkları Güneş değil de bu işi bizim yapacağımızı gösteriyor.
5 5