Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin bozulması ile meydana gelen rahatsızlıklar silsilesidir. Eklem ağrılarıyla birlikte yön bulan bu hastalık 20-40 yaş arası kadınlarda sıkça görülmektedir. Yapılan araştırmalar Lupus hastalarının %80’inin kadın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu hastalığın temel nedeni ya da nelerin bu hastalığa sebep olduğu henüz tam olarak netleştirilememiştir… Lupus hastalığının öldürücü bir yönü vardır,kalpte,böbrekte oluşturduğu iltihaplar tedavi konusunda geç kalınırsa ölüme neden olabilir. Hastalığın şiddeti bünyeye göre değişiklik gösterir,kimi vakalar ciddi kimi vakalar ise hafiftir. Lupus hastalığı en büyük hasarı böbrekler üzerinde sağlamaktadır. Lupus hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar yan etkileri nedeniyle bir başka hastalığa da yol açabilir bu yüzden tedavi doktor kontrolünde ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Eklem ağrıları,yüksek ateş ve deride yer alan döküntüler en büyük belirtiler arasında yer almaktadır… Bu hastalığa yakalanan insanlarda yanak kısmından,burun kısmına doğru döküntüler ve izler meydana gelir. Diğer belirtiler arasında halsizlik, kilo kaybı, isteksizlik ve iştah kaybı sayılabilir. Sağlam bünyelerde hafif bir şekilde görülmeye başlanan Lupus için kısa süreli ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Saç dökülmeleri ve saç diplerinde oluşan pulcuklar Lupus hastalığının diğer belirtileridir. Yukarıda belirttiğim hususlardan biri ile karşılaşsanız dahi doktorunuza görünmekte fayda var çünkü iltihap kalp zarında olabilir ya da belirttiğimiz gibi böbrekte ağır tahriplere yol açabilir bu da böbrek yetmezliğine yol açabilir.Erken teşhis her zaman için önemlidir ve tedavi konusunda sizlere her zaman hız kazandırır. Lupus teşhisi koymak doktorlar için de kolay değildir.Kan tahlili sonrası yapılan incelemeler 2-3 gün sürebilmektedir. Kötü huylu antikorların kan tahlillerinde kendini göstermesi zaman alabilmektedir bunun için sürekli olarak tahlillere mağruz kalabilirsiniz.
Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?
Lupus hastalığının öldürücü bir yönü vardır,kalpte,böbrekte oluşturduğu iltihaplar tedavi konusunda geç kalınırsa ölüme neden olabilir. Hastalığın şiddeti bünyeye göre değişiklik gösterir,kimi vakalar ciddi kimi vakalar ise hafiftir. Lupus hastalığı en büyük hasarı böbrekler üzerinde sağlamaktadır. Lupus hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar yan etkileri nedeniyle bir başka hastalığa da yol açabilir bu yüzden tedavi doktor kontrolünde ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Genç kuşağın en gözde yıldızlarından Selena Gomez geçtiğimiz yaz uzun süredir tedavi gördüğü Lupus hastalığı nedeniyle böbreklerinin çalışmaz hale geldiğini ve böbrek nakline gereksinim duyduğunu açıklamıştı. Kamuoyunu hastalık ile ilgili bilinçlendirmek için kendi hikayesini anlatan güzel yıldız, hayranlarını çok üzmüştü.