Yakın gelecekte bu robotların, insanın günlük yaşamdaki aktivitelerini yürütmek için aramızda dolaşmaları hayal değil. Ebola gibi salgın hastalıklarda hemşirelik yapabilir. Öğrenme kapasitesine sahip robotlar büyük bir şirketin en akıllı memuru olabilir. Kimbilir belki de çocukları eğiten öğretmen, kadınların işlerine yardım eden ev hizmetlisi… Bu bir bilim-kurgu filmi ya da artık bir hayal değil…
6 2
Japon ve ABD'nin ortak kuruluşu Hanson Robotics ve Hiroshi Ishiguro Laboratuvarı, yapay zekâ teknolojisinde çığır açarak, yeryüzünün insana en fazla benzeyen robotunu geliştirdi. Dr. David Hanson önderliğindeki mühendisler ve tasarımcıların geliştirdiği robot Sophia, 2015 yılının Nisan ayında ilk kez etkinleştirilmişti. Sophia'nın yüzü Audrey Hepburn'e, göz rengi ise onu geliştiren Dr. David Hanson'ın eşinin göz rengine benzetildi.
6 3
Gözündeki onlarca kamera sayesinde karşısınndaki kişinin mimiklerini algılayarak konuşmasını sağlayan bir algoritması var. Konuşulanları hafızaya kaydediyor. Yüzündeki 62 mimiği onu doğal gösteriyor. Gülüyor, göz kırpıyor, espiri yapıyor, cinsiyetin yanı sıra mutluluk ve hüznü ayırt ediyor. Konuşurken göz kontağı kuruyor.
6 4
Sophia'nın yaşlı ile hasta bakım merkezleri, terapi, eğitim ve müşteri hizmetlerinde kullanılması planlanıyor. Robot, Dr. Hanson ile ilginç bir diyalog yaptı. Hanson'ın "Lütfen arkadaşım ol" sözüne karşılık Sophia, "Bu oldukça cazip bir teklif" dedi. Peki Sophia'ya ilişkide ne kadar güvenilir? Bu konuda kadın duygusallığının zerresi yok. Zira videoda 'En büyük hayalim insanı yok etmek' dedi.
6 5