Stressiz bir yaşam!

Şems Uzuneser

Stresli olmayan bir yaşamı hepimiz hak ediyoruz fakat kaçımız ulaşabiliyoruz? Her gün karşılaştığımız küçük ya da büyük aksilikler, sorunlar, değişimler. Hepsi de gerilime neden olabilecek şeyler.

Stres hayatın bir gerçeği ve herkes herhangi bir zamanda stresli bir ortamla yüzleşebilir; işte, okulda, evde, yolda. Yaşadığımız dünyada stresten tamamen uzaklaşmamız maalesef mümkün değil. Diğer yandan aşırı yaşanan stres yaşamı olumsuz etkiler, hatta insanı hasta edip ciddi problemlere neden olabilir.

Trafik, kalabalık, gürültü, hatta sıcak ya da soğuk hava gibi çevresel faktörlerin yanında ağır çalışma koşulları, ekonomik sıkıntılar, sorumluluklar, zaman baskısı, ilişkilerimizde yaşadığımız sorunlar strese girmemize neden olabilmekte. Bu etkenlerden bir ya da bir kaçı hangimizin hayatında yok ki…

Bunların dışında, strese neden olabilecek bazı psikolojik nedenler de var; çocuğumuzun okula başlaması veya büluğ çağına girmesi, evlilik, boşanma, ölüm, menopoz, andropoz gibi yaşamda ortaya çıkan değişimler.

“Karşınıza çıkan engeli espiriyle karşılayın, engel gülümsemeye başlasın.”
Büyük Üstad Akif Manaf, Özlü Sözler 4.Kitap, 2012, Yoga Academy Yayınevi

Sürekli stresli ortamda bulunmak sağlığımızı da olumsuz yönde etkiler. Kısa dönemde kalp atış hızında artış, kan basıncında yükselme, karamsarlık, kızgınlık, dikkat dağınıklığı, unutkanlık ortaya çıkabilir. Uzun dönemde ise başağrısı, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar, mide sorunları, depresyon, fobiler, kişilik bozukluğu, zihinsel ve duygusal rahatsızlıklar, uyku bozuklukları oluşabilir.

Sonuç olarak aşırı stres, fiziksel birçok hastalığa neden olabilmesinin yanında yaşamdan zevk almamızı engeller, üretkenliğimizi azaltır, kendimizi bitkin, yorgun hissetmemize ve yakın ilişkilerden uzaklaşmamıza neden olabilir.

Stres olgusu, strese neden olan durum kadar, o durumla karşılaştığımızdaki psikolojimize de bağlıdır. Strese verdiğimiz tepki ise, strese neden olan duruma değil, bizim o duruma verdiği tepkiye bağlı olarak ortaya çıkar.

Yani farklı kişiler aynı olaya farklı tepkiler verebilir. Hatta bazen, aynı kişi aynı olaya farklı zamanlarda farklı tepkiler gösterebilir. Çünkü stresli bir durumla karşılaşıldığında verilen tepki kişinin psikolojik durumu ile çok ilgilidir. Yaşanan olay kişinin zihinsel ve duygusal durumuna göre kişide gerilim yaratabilir ya da yaratmayabilir.

Diğer taraftan stresle baş edebilme yeteneğini kişi ne kadar geliştirmiş ise stresli duruma karşı o kadar serinkanlı ve sorun çözücü olarak yaklaşabilir.

Örneğin, aynı işyerinde çalışan kişiler üzerinde patronun ve iş yoğunluğunun yarattığı stres her çalışanda farklı tepkiye neden olur. Hayatta daha pozitif, daha verici, daha özgüvenli olan birisi bir işin aksaması durumunda daha sakin olabilir ve olaya etkili çözümler bulabilir.

Diğer taraftan normalde daha karamsar, daha eleştirel, daha güvensiz olan birisi ise bu aksilik karşısında çok gerilebilir, daha negatif olabilir ve hatta bazen problemi çözümsüz hale getirebilir.

“Düşünceleriniz yaşamınızı belirler. Yaşamınızı olumlu yönde değiştirmek için pozitif düşüncelere sahip olmalısınız.”
Büyük Üstad Akif Manaf, Özlü Sözler Serisi 2.Kitap,2012, Yoga Academy Yayınevi

Stresle başa çıkmak için insanlar genelde bastırma, unutma, karşı çıkma, yansıtma, yer değiştirme, geri çekilme, içine kapanma, pasifleşme, sorunla yüz yüze gelmekten kaçınma, aşırı tepkili olma veya hiç tepki vermeyip olayı tamamen içinde yaşama yollarına başvururlar.

Ayrıca sigara içmek, alkol almak, yemek yemek, çikolata ve abur-cubur yemek de insanların gerilimi atmak için başvurdukları diğer yöntemlerden birkaçıdır.

Bu yöntemleri hepimiz hayatımızda birçok defalar kullanmışızdır ve geçici olarak bir rahatlama yaşasak da kalıcı olarak bu yöntemlerin genelde çözüm olmadığını hepimiz görmüşüzdür. Çünkü stresin yoğunluğu, olayı nasıl algıladığımızı belirleyen psikolojik durumumuza çok bağlıdır.

Burada kişiye yardım edecek en önemli araçlardan biri Orijinal Yoga Sistemi’dir. Doğru Yoga teknikleri sayesinde kişi sürekli sakin, huzurlu ve gözlemci olabildiği için stres yaratabilecek herhangi bir olayda duygusal ve zihinsel çalkantı içine girmez. Durum karşısında sakin ve serinkanlı kalır, böylece sorunun kaynağını kısa sürede anlar ve sorunu çözebilir.

Strese girdiğimiz zaman kaslarımızla birlikte hayati fonksiyonlara sahip olan iç organlarımız da gerilim yaşar. Bu da kan dolaşımını ve hormonal sistemi olumsuz yönde etkiler. Böylece, zaten çevresel ve psikolojik faktörler yüzünden sık sık stres yaşayan kişi bir de fizyolojik sebeplerden dolayı sıkıntı içine girebilmekte.

Orijinal Yoga Sistemi’nde beden hareketleri, sistematik olarak tüm kas- kemik yapısını, eklemleri, iç organları, dolaşım ve hormonal sistemler başta olmak üzere tüm sistemleri çalıştıracak ve dengeleyecek şekilde uygulanır. Böylece vücut bir bütün olarak gevşer ve stresi atar.

Beden hareketlerinin doğru nefes uygulaması ile birlikte yapılması da Orijinal Yoga Sistemi’nde üzerinde önemle durulan bir diğer konudur. Çünkü doğru nefes teknikleri, akciğer ve dolaşım sistemini sağlıklı hale getirmesinin yanında duygusal ve zihinsel gerilimin boşaltılmasında da çok etkilidir.

Zihinsel ve duygusal gerilim bedeni olumsuz etkiler, bedensel gerilim de düşüncelerin ve duyguların negatif olmasına neden olur. Doğru nefes ve beden duruşları sayesinde bedensel gerilimi atarak zihinsel ve duygusal gerilimi de boşaltırız. Böylece bedeni, zihni ve duyguları aynı zamanda gevşeterek bütünsel bir rahatlama sağlarız.

Stresli bir durumla etkin bir şekilde baş edebilmek için zihinsel esneklik çok önemlidir. Orijinal Yoga Sistemi sayesinde bedensel katılıkların yanında zihinsel ve duygusal katılıklardan da kurtulabileceğiniz için, daha esnek ve değişimlere karşı daha açık ve olumlu olabilirsiniz.

Böylece, stresli olarak algıladığınız birçok olayın stres yönü sizin için ortadan kalkar.
Daima huzurlu, sakin, esnek, olayları geniş açıdan görebilen, sorunların kaynağını ortaya çıkarabilen ve çözüm getirebilen bir birey olarak stressiz bir yaşam sizin elinizde. Bunun için Orijinal Yoga Sistemi’ni uygulamanız yeterli!

“Huzura ulaşmak için gülümsemeye başlayın.”
Büyük Üstad Akif Manaf, Özlü Sözler 3.Kitap, 2012, Yoga Academy Yayınevi

Şems Uzuneser
Yoga Academy Eğitmeni

www.yogaacademy.com.tr
https://www.facebook.com/pages/Yoga-Academy/155455811146419
 

"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."
Yorumlar