Dünya Sağlık Örgütü her yıl 9 Şubat’ı Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak belirlemiş. Eski bir sigara tiryakisi olarak bu bağımlılıktan kurtulmanın ne kadar zor olduğunu iyi bilirim. Her gün ortalama 1 paket içiyordum, bazen 1 paketi bile geçiyordum.
Ben sigaraya okulda değil iş hayatında başladım. İşyerinde tek tük sigara içen bir arkadaşıma bazen eşlik ediyordum. Önceleri çok masum bir keyifti. Ara sıra bir tane yakıp, onunla eğleniyordum, fakat bu küçük eğlence kısa sürede bir bağımlılık haline dönüştü. Bu nasıl ve ne zaman oldu, bağımlı olma sürecim nasıl gelişti gerçekten bir fikrim yok.
Sigara içtiğim sürece kendimi bir sigara bağımlısı olarak görmedim. Ne zaman ki sigarayı bırakmaya karar verdim ve bırakamadım o zaman anladım ki, çok fena bir bağımlılığım vardı. Sigarayı bırakma fikri bende ilk defa 35. doğum günümde, bu gün kendim için ne yapsam diye düşündüğümde ortaya çıktı. Kendime dedim ki “Şems artık yolun yarısındasın, bundan sonra aşağı doğru gideceksin. Bunun için zararlı alışkanlıklarını artık bırakman gerekiyor”.
Hatta bu fikir aklıma geldiğinde iş yerinde sigara içiyordum, o anda sigarayı söndürdüm ve bıraktım dedim. Fakat hiç de öyle olmadı. Birkaç gün içmedim ama sonra deli gibi özlemeye başladım. Sigara hiç aklımdan çıkmıyordu. Tabi direnemedim ve tekrar onu hayatıma aldım. Bundan sonra da birkaç denemem oldu ama nafile. Başaramadım.
Kimisi günde birkaç tane içmeye kimisi de birkaç paket içmeye bağımlı olabilir. Ama sonuç olarak bağımlı olduğunuz miktarda sigarayı her gün içmek istersiniz. Bazıları ben günde sadece 2 tane yemeklerden sonra içiyorum diyor ama o iki taneyi mutlaka içiyor. Bu da bir bağımlılık, sonuçta o iki taneden vazgeçemiyorsan bağımlısın demektir.
Dürüstçe söylemek gerekirse ben sigarayı bırakmadım sigara beni bıraktı. Çünkü daha önceki denemelerimden anlamıştım ki sigarayı bırakma fikri bile beni geriyordu ve o yüzden o konuyu hiç düşünmüyordum. Bu durum benim kendimi çaresiz ve aciz hissetmeme de neden oluyordu doğrusu. Yani hayatım boyunca o zehri içmek zorundaydım.
Yokluğu beni çok mutsuz ediyordu. Çok hastalıklı bir durumdu! Ama Orijinal Yoga Sistemi’ne başladıktan 6-7 ay sonra sigara beni bıraktı. O bırakma süreci nasıl geçti onu bile anlamadım. Yani bir fark ettim ki ben artık sigara içmiyorum, bırakmışım. Hem de öyle bir bırakmışım ki yanımda sigara içenleri bile fark etmiyordum.
Önceleri sigarayı bırakmaya çalıştığımda sigara radarı gibiydim. Güya bırakmıştım ama her duyu organım sigaranın peşindeydi. Sürekli alarmdaydım. Sonuç olarak eğer doğru ve etkili bir yöntem kullanmıyorsanız sigarayı bırakmak çok zor bir şey. Bunu sigara içenler bilir. Bu toplum ve devlet tarafından onaylanan bir bağımlılıktır, meşrudur.
Ama elinizde eğer doğru bir bağımlılıklardan kurtulma yöntemi varsa aslında sigarayı bırakmak o kadar da zor değil. Orijinal Yoga Sistemi ile sigarayı bırakan çok kişi var, bu acısız ameliyat gibi bir şey. Hiç farkında olmadan o bağımlılık senden ayrılıyor.
Büyük Yoga Üstadı Akif Manaf sigara içme alışkanlığının kazanılmasını şöyle açıklıyor: “ İlk kez sigara içme isteği ortaya çıktığında zeka, ‘Sağlığın için kötü; bu eylem kötü bir alışkanlığa dönüşebilir’ diye uyarır. Fakat zihin, ‘Tadını merak ediyorum; herkes içiyor, bir kereden bir şey olmaz’ diyerek ısrar eder. Zihin ile zeka tartışır ve sigara içip içmemekle ilgili birçok düşünce ortaya çıkar. Zihin daha güçlüyse, zekayı sürükler ve zeka sigarayı denemeye karar verir.
Sigara içme eylemi bir izlenim yaratır ve bu izlenim bir süre sonra tekrar sigara içme isteğini tetikler. Kişi bir kere daha sigara içerse zihindeki izlenim derinleşir. Zihinde derinleşen bu izlenim kişiyi sigaraya teşvik etmeye devam eder ve alışkanlık oluşur. Artık bu konuda zeka çok zayıflamış olur ve yapılacak bir seçim de kalmaz. Zihinde yükselen güçlü bir, 'Sigara iç' düşüncesi vardır ve kişi otomatik olarak bu eylemi yapar. Artık kontrol kişide değildir, eski eylemlerin izlenimleri, zihin aracılığıyla insanı kontrol etmektedir.” Sigara içmek gibi sağlığa zararlı, kötü alışkanlıklardan kurtulmak için Orijinal Yoga Sistemi en iyi yöntem. Düzenli uygulama sayesinde farkındalık artıyor ve zihinde, sigaranın bedende neden olduğu negatif etkilerin izlenimleri oluşuyor. Bu izlenimler güçlenince beden kendiliğinden sigarayı reddediyor.
Ayrıca sigarayı bırakmada Orijinal Yoga Sistemi’nde uygulanan Nefes Teknikleri’de çok etkili. Bu teknikler sayesinde sinir sistemi sakinleşip yatışıyor, yorgunluk gideriliyor, yaşam enerjisi dengeleniyor, organlar yenileniyor, duygular yatışıyor ve zihin dinginliğe kavuşuyor. Vücutta birikmiş toksinler atılıyor. Böylece sigara içmek insanın aklına bile gelmiyor.
Eğer siz de bir sigara bağımlısı iseniz ya da çevrenizde sigara bağımlısı olan kişiler varsa hiç vakit kaybetmeden Orijinal Yoga Sistemi’ne başlayın, çevrenizdekilere de bu eşsiz sistemi anlatın. Kısa sürede bağımlılığınızla savaşmadan, mücadele etmeden ondan kurtulduğunuzu göreceksiniz.
“Siz sağlıksız alışkanlıkları terk etmeye çalışmayın, Orijinal Yoga Sistemi ile bırakın onlar sizi terk etsin. Onlar sizi terk edince bu terk ediş kalıcı olacaktır.” Büyük Üstad Akif Manaf
Şems Uzuneser
Yoga Academy Antrenörü
www.yogaacademy.com.tr
"Sitemizde köşe yazarı olarak yazı yazan tüm yazarlarımız yazdıkları yazı ve görüşlerden tamamıyla kendileri sorumludur. Köşe yazarlarının yazılarından dolayı İnternethaber Yayıncılık AŞ. (elmaelma.com) hiçbir şekilde yasal sorumluluk kabul etmemektedir."