STRESLİ MİSİNİZ?

Stresin yalnızca beyninizle alakalı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.  Stres sadece gerginlik ve huzursuzluk getirmekle kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemindeki bazı hücreleri bastırabilen stres hormonlarını da serbest bırakabilir. Bu hormonlar vücudunuzdaki bir çok sistem gibi vajinal sağlığınızı da olumsuz etkileyebilir. Hafif egzersizler ve en az 7 saat uyku beyninize iyi geldiği gibi genital bölgenizi de rahatlatabilir. Son bir not: Kahve tüketimine dikkat! Aşırı kahve tüketimi stres seviyenizi yükselttiği gibi vajinal sağlığınızı da bozabilir. 

7 4

ANTİBİYOTİKLER!

Vajinanızda bir miktar rahatsızlık çekiyorsanız antibiyotik tedavisi almanız muhtemel. Ancak vajinal rahatsızlıklar nedeniyle kullanılan antibiyotikler de vajinal rahatsızlık nedeni olabilir. Antibiyotiğin yan etkilerini azaltmak için Doktor Beer probiyotik takviyesi öneriyor özellikle de kadın sağlığı için tasarlanan probiyotikler. Diyetinize kefir, lahana turşusu ve tam yağlı yoğurdu eklemek de antibiyotik kaynaklı vajinal huzursuzlukları azaltabilir. 

7 5

BELKİ DE YUMURTLUYORSUNUZDUR!

Ayın belli günlerinden normalden daha fazla akıntınızın olması ovülasyon yani yumurtlamanın belirtisidir. Ancak nereye kadar normal? Vajinal akıntı üreme sisteminin sıvı ve eski hücrelerden kurtulması için bulduğu şahane ve sağlıklı bir yoldur. Ovülasyon sırasında da normalden biraz fazla olabilir. Bununla birlikte,  doku, renk veya kokuda bir değişiklik olduğunu fark ederseniz yada her zamankinden farklıysanız doktorunuzla konuşmaya değer.

7 6

SEKS SONRASI HİJYENE DİKKAT!

Son olarak, duymak istemeyebilirsiniz ama vajinanız size biraz daha iyi bakmanız gerektiğini söylemeye çalışıyor olabilir. Dr. Beer, "Kadınlar erkeklerden çok daha fazla mesane ve bökreklerde bakteriel enfeksiyonlara yatkındırlar" diyor ve devam ediyor: "Bu nedenle, özellikle cinsel ilişkiden sonra iyi hijyen şartlarına uyulması çok önemlidir. Seks sonrası idrara çıkma kötü bakterileri mesaneye seyahat etmeden önce yıkamaya yardımcı olabilir."

7 7