Vajinal atrofi yani kadın cinsel organında küçülme az seks yapan kadınları bekleyen büyük bir tehlike. Vajinal duvarlarda inceleşme ve kuruma sonrasında ise kaşıntı ve yanmalara neden olan vajinal atrofinin nedenlerini ve tedavi yollarını sizler için derledik. Öncelikle vajinal atrofi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon ya da hastalık değildir. Halk arasında vajinal depresyon olarak da anılan bu durum uzmanlara göre yeterince aktif cinsel hayatı olmayan kadınlar için vajinal atrofi riski yüksek. İyi haber vajinal atrofi tedavi edilebilir bir durum.
VAJİNAL ATROFİ HANGİ YAŞ GRUBUNDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜR?
Uzmanlara göre vajinal atrofi riski her yaş grubu kadın için var. Ancak menopoz dönemi ve menopoz sonrası dönemdeki kadınlar için risk daha yüksek. Bunun nedeni, vücudun normalden daha az estrojen üretmesi ve vajinal duvarın tembelleşmeye başlamasıdır. Araştırmalara göre, kanser tedavisi gören kadınlarda özellikle de meme kanseri tedavisi sonrası hormon alan kadınlarda vajinal atrofi riski yüksektir.
VAJİNAL ATROFİ BELİRTİLERİ
Sık görülen semptomlar vajinal girişti pütürcüklenme, yanma, kaşınma ve seks sırasında ağrıdır. Özellikle kadınlar için orgazm süreci acı verici olabilir. Bunun nedeni de orgazm sırasında vajinaya gelen kan akışının hızlanması ve bölgedeki semptomları tetiklemesidir.
BİR PARTNERİNİZ YOKSA...
Seks Terapisti Louise Mazanti, vajinal atrofi yaşayan kadınların büyük bir kısımının bir partneri olmamasından yakındığını söylüyor ve devam ediyor:
"İnsanlar sıklıkla 'eşim yok doğayısıyla benin bir cinsel hayatım yok' diyor. Ancak bunu unutun ve kendinizle cinsel ilişki kurun. Masaj yapmak ve dokunmak suretiyle dokuların hayatta kalması, kan akışı ve doku elastikiyetini arttırır."