Brezilya’da başlayan ve hamile kadınlara bulaşması sonucunda kusurlu bebekler doğmasına neden olan Zika virüsü ile ilgili endişe her geçen gün artıyor. Hızla yayılması ve tedavi edici ilacının olmaması üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), küresel çapta acil durum ilan etmişti. Anadolu Sağlık Merkezi Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, virüs için bulaştırıcı olan Aedes cinsi sivrisineklerin Türkiye’de de bulunduğunu söylüyor. Prof. Dr. Türkoğlu, “Sivrisinek aktivitesinin bulunmadığı kış mevsiminde ülkemizde bir salgın tablosunun çıkması beklenmese de yaz aylarında salgından etkilenmemek için önlemler alınmalı” diyor.
8 5
Sivrisineklerin yaydığı hastalıklar düşünüldüğünde akla ilk gelen sıtmadır. Ancak dünya yeni bir salgın vakasıyla karşı karşıya. Acıbadem Taksim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sezen Özkök Zika virüsüyle yayılan hastalık hakkında şu bilgileri veriyor. Zika virüsü nasıl bulaşıyor? Zika virüsü, sivrisinek ısırığıyla bulaşıyor. İlk kez 1947 yılında maymunlarda saptanan zika virüsü, insanda ilk olarak 1954 yılında Nijerya’da görülmüş. Çoğunlukla Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifikler’de görülen virüs ortalama yılda 1000 vaka olarak saptanıyordu. Ancak Mayıs 2015 sonrasında Brezilya’da görülüp ve son 6 ayda 3 bin-4 bin vaka saptanmıştır. O zamandan bugüne ise zika virüsüne 21 ülkede rastlanmıştır. Son zamanda Amerika’da görülen Zika vakaları Güney Amerika’ya ziyareti olan kişilerde ortaya çıktığı gözlenmiş. Yine aynı şekilde Avrupa’da da Zika vakaları görülmeye başlandı. Yine bu vakaların seyahat eden kişilerde olduğu saptanmıştır.
8 6
Virüs nerelerde görülüyor? Barbados, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Fransız Guyanası, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Martinique, Meksika, Panama, Paraguay, Porto Riko, Saint Martin, Surinam, ABD Virjin Adaları, Venezuela, Samoa, Cape Verde.
8 7
Belirtileri Hastalığın ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, döküntü, eklem ağrısı ya da konjüktivit ile seyrettiği gözlenmiştir. Bu hastalıktan ölüm çok nadirdir. Ancak özellikle hamile kişilerde fetusu etkilerse bebek, ‘mikrosefali’ denilen hastalık ile doğuyor. Zika virüsünden kaynaklı hastalığın tedavisi ise henüz yok ve aşı çalışmaları da devam ediyor. Bu nedenlerle hamileler, zika virüsünün görüldüğü Güney Amerika ve diğer bölgelere mümkünse seyahat etmemeli. Herhangi bir nedenle bu bölgelere ziyaret etmesi gereken kişiler ise mutlaka uzun ve kalın giyinmeli. Seyahat sonrasında herhangi bir şikayet olması halinde ya da seyahat sırasında doktor kontrolünde olunmalı.
8 8