Yumurtalık kistleri nedir tedavi yöntemleri nelerdir nasıl belirti gösterir?

Genel anlamda hormonel düzensizlik yüzünden olan over (yumurtalık) kistleri günümüzde bir çok kadında görülmektedir. Peki belirtileri nelerdir?

Yumurtalık kistleri nedir tedavi yöntemleri nelerdir nasıl belirti gösterir?

Vücutta bir çok dokuda kist oluşabilir peki kist nedir? Kist, kist duvarı denilen doku ile çevrili olup içerisinde sıvı olan kitlelerdir. Bu kistler vücudun bir çok yerinde görülebilmekle beraber önlemi alındığı taktirde tedavi yöntemleri mevcuttur. Ancak over (yumurtalık) kistleri denilen ve bir çok kadında görülen bu  kistler tehlike arzedebilir!

YUMURTALIK (OVER) KİSTLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadınların dönemsel olan regl dönemlerinde düzensizlik yaşanması, karın bölgesinde şişlik olması, sindirim sistemlerinin bozulması ve sürekli olarak idrar yolunda şikayet olması gibi belirtiler yumurtalık (over) kistlerin belirtileri arasındadır.

YUMURTALIK KİSTLERİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

1-İnklüzyon kisti: Fonksiyonel olmayan bir kisttir. Çoğu mikroskobik boyuttadır. Hiçbir belirti vermez ve ultrasonda da fark edilemez. Bazı araştırmacılar bu ufak kistlerin uzun dönemde habis (kötü huylu) over (yumurtalık) kanserinin öncüsü olabileceğini savunmaktadır.
2-Follikül kisti: Gençlerde en sık rastlanan yumurtalık kist tipidir. Genelde bulgu vermezler, ancak adet gecikmesine neden olabilmektedir. Gelişen yumurta hücresinin çatlamaması ve büyümeye devam etmesi sonucu oluşur. Büyüklükleri genelde 2-3 santimetredir ve tedavi gerektirmez. Herhangi bir komplikasyon yaratmazlar. Bazı zamanlarda kistin küçülmesini için doğum kontrol hapları kullanılabilir.
3-Korpus luteum kisti: Her yumurtlamadan sonra yumurta hücresinin atıldığı doku farklılaşarak korpus luteum adı verilen dokuya dönüşür ve gebelik oluşursa progesteron plasentadan salınana kadar buradan üretilir. Bazen bu doku kist halini alır ve buna korpus luteum kisti adı verilir. Genelde 3-4 cm büyüklüğündedir. Hormon salgılaması yaptığı için adet gecikmesine yol açabilir. Herhangi bir komplikasyon gelişmezse tedavi gerektirmez. Kendiliğinden kaybolur.
4-Teka-lutein kisti: Aşırı hormon salgısına bağlı olarak, genellikle kısırlık tedavisi alanlarda, çift taraflı olarak (her iki yumurtalıkta da)görülür. Tedavide yatak istirahatı ve takip gerekir. 
5-Gebelik luteoması: Gebelik esnasında görülen, bazen 20 cm kadar büyüyebilen kistik yapıdır. Gebelik sonunda geriler.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bu rahatsızlığın tedavisi cinsine göre değişmektedir. Genellikle basit erken teşhis dediğimiz durumlarda doğum kontrol hapları ile kistlerin küçülmesi sağlanmaya çalışılır. İltihablı olan kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. İleri seviye denilen yani büyüyen kistlerde ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınmaktadır. 

Yorumlar