Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadettin Turhan, alüminyumla ilgili yaptıkları araştırmanın sonucunda, yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak besinlere alüminyum geçtiğini gördüklerini söylüyor. Turhan araştırma ile ilgili şu bilgileri veriyor: "Kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi halinde pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içerikleri yüzde 89 ile 378 oranında arttı.
9 6
Beyaz etlerde ise bu artış yüzde 76 ile 275 oranında. Yani alüminyum geçişinde yüksek sıcaklıkta kısa süreli pişirme, düşük sıcaklıkta uzun süreli pişirmeye göre daha etkin.'' Doç. Dr. Sadettin Turhan ayrıca etin yağ içeriğinin yüksek olmasının pişirme sırasında alüminyum geçişini artırdığının altını çiziyor. Bunun yanında çizik alüminyum kaplarda pişirilen ve folyolarla hazırlanmış yiyeceklerin tüketilmesinin de ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği belirtiliyor.
9 7
Memorial Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı, alüminyumun başta alzheimer olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği, kanser gibi birçok hastalığa neden olabileceğini söylüyor ve ekliyor: "Besinlerde alüminyum artması, vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi minerallerin emilimini azaltır.''
9 8
Alüminyum folyo kullanırken nelere dikkat edilmeli? - Besinlerin pişirilme ve ısıtma işleminde alüminyum folyo kullanmayın. - Özellikle asitli ve yüksek ısıda pişirilen yiyecekleri, dondurulmuş gıda maddelerini sarmak için alüminyum folyo kullanmaktan kaçının. - Alüminyum folyo yerine yağlı kağıtlar, paslanmaz çelik kaplar, fırına girebilen karton gıda kapları tercih edin. - Buzdolabında alüminyum folyo ile sağlıklı saklama yapılabilir fakat yiyeceklerin ıslak, asidik-bazik ya da çok tuzlu karakterde olmaması gerekiyor.
9 9