Zehirlenmenin kaynağı mı? Tost makinesi. Anne tost makinesinin yüzeyi çizildiği için önlem almak adına içini alüminyum folyo ile kaplamış. Yani yediği tostlarla küçük kızın vücudunda yüksek miktarda alüminyum birikmiş. Düşünün zaten vücut ağır metallerin yükü altında, ilik baskılanmış kan hücresi üretemiyor. Neyse ki, tedavisine başladıktan kısa süre sonra tamamen iyileşti.”
9 4
Alüminyum folyolar ısıyla temas ettiklerinde muhafaza ettikleri yiyeceğin içine alüminyum salmaya başlarlar. Bunu bilmeyen birçok ev hanımı, balığı, sebzeyi bu folyolara sarıp fırına atar. Aslında kimse bunu bilmek zorunda değil. Esas sorumluluk folyoyu yapan ve bu bilgiyi paylaşmayan üreticide, onu denetlemeyen kurumlarda.”
9 5
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadettin Turhan, alüminyumla ilgili yaptıkları araştırmanın sonucunda, yüksek ısı ve bekleme süresine bağlı olarak besinlere alüminyum geçtiğini gördüklerini söylüyor. Turhan araştırma ile ilgili şu bilgileri veriyor: "Kırmızı etlerin alüminyum folyoya sarılarak fırında pişirilmesi halinde pişirme, sıcaklık ve süreye bağlı olarak etlerin pişirilmeden önceki alüminyum içerikleri yüzde 89 ile 378 oranında arttı.
9 6
Beyaz etlerde ise bu artış yüzde 76 ile 275 oranında. Yani alüminyum geçişinde yüksek sıcaklıkta kısa süreli pişirme, düşük sıcaklıkta uzun süreli pişirmeye göre daha etkin.'' Doç. Dr. Sadettin Turhan ayrıca etin yağ içeriğinin yüksek olmasının pişirme sırasında alüminyum geçişini artırdığının altını çiziyor. Bunun yanında çizik alüminyum kaplarda pişirilen ve folyolarla hazırlanmış yiyeceklerin tüketilmesinin de ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği belirtiliyor.
9 7