Tere Düzenli olarak her sabah tüketilmesi zayıflamada önemli bir yere sahiptir. 1 çay kaşığı tere tohumu ile 1 tatlı kaşığı bal karıştırılır. Sabahları kahvaltıdan önce tüketilmesi, üzerine 1 bardak sıcak su içilmesi metabolizmayı hızlandırıp kilo vermenize yardımcı olmaktadır. Kuvvetli antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Kansızlığa iyi gelmektedir. Özellikle kış aylarında vücut direncini artırmaktadır. Karaciğeri, bronşları ve böbrekleri çalıştırıcı ve idrar söktürücüdür. Sigaranın zararlarını azaltır, sigara içenlerin mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Kan şekerini düşürür. Mideyi çalıştırıp hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığa iyi gelir. Sinirleri dinlendirmektedir. Bağırsaktaki çeşitli solucanları döktüğü de son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda vurgulanmıştır. Fazla miktarda tüketiminin zararlı olduğu da unutulmaması gereken bilgiler arasındadır.
11 7
Lahana Eski zamanlarda doğal ilaç olarak kullanılan lahananın faydaları günümüzde insan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Kabızlığın giderilmesine yardımcıdır. Kansere karşı koruyucudur. (Özellikle kolon kanserine karşı koruyucudur.) Arsenik, kükürt içermesi kanı temizleyici ve cildi güzelleştirici özelliğini ortaya çıkarmaktadır. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir. Astım ve romatizmaya faydalıdır. Potasyum, sodyum, fosfor, B1 ve c vitaminleri açısından zengin bir sebzedir. B1 vitamini içermesi beyin hücrelerini olumlu yönde etkilemektedir. Vücut direncini yükselterek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kandaki şeker miktarının azaltması özelliğinden dolayı şeker hastalarına önerilmektedir. 100 gram çiğ lahana; 24 kalori olup, %90’ını su oluşturmaktadır.
11 8
Pırasa Antioksidan özelliği ile kansere karşı koruyucudur. K, A, C, B6 vitamini, manganez ve demir mineralleri bakımından zengin olan pırasa vücudumuza enerji sağlamakta, kemik ve doku gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bağışıklığı güçlendirir. Kemik sağlığı ve kan akışının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan K vitamini pırasada bol miktarda bulunmaktadır. K vitamini, kemik sağlığı için kritik bir öneme sahip olan “osteocalcin” adlı proteini aktive eder. Deri hastalıkları ve damar sertliği için çok faydalıdır. Mide-bağırsak hastalıklarına faydası oldukça yüksek olup; hemoroidi olanları rahatlatmakta ve kabızlığı önlemektedir. Böbrekleri çalıştırıp bol idrar söktürmekte, vücutta birikmiş üre vb maddelerin atılımını sağlamaktadır. İlerleyen yaşa bağlı olan katarakt riskini azaltmak için tüketilmelidir. Yüksek miktarda folik asit içermesi nedeniyle de özellikle gebelerin tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca soğan veya sarımsak yemeyi sevmiyorsanız aynı aileden olan pırasayı bunlara alternatif olarak tüketebilirsiniz. 100 gram çiğ pırasa; 54 kalori olup, 88.1 mg omega 3, 59.6 mg omega 6 içermektedir. Günlük K vitamini ihtiyacının yarısını karşılamaktadır.
11 9
Nane A, B1, B2, B3 ve C vitaminlerini içermektedir. Antioksidan özelliğinden dolayı kansere karşı koruyucudur. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelmektedir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır; sindirimi kolaylaştırır ve gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelmektedir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önlemektedir. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu gidermektedir. Anne sütünü arttırmaktadır. Reflüsü olanların taze nane tüketmesi ve nane çayı içmeleri göğüste oluşacak yanma ve ağrıları artırabileceğinden dolayı önerilmez. Nane Çayı Tarifi İlk önce taze nane yaprakları kurutulur. Kurutulan bu yapraklardan 2 çorba kaşığı kadar alınır ve kaynamakta olan suyun içine eklenir. 15 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra içilir. İsteğe göre limon ile tatlandırılabilir.
11 10