Sıvı alımı artırılmalı Yakıcı güneşin kişiyi durduk yerde bile terlettiği bugünlerde sıvı tüketimi mutlaka artırılmalı. Çünkü kavurucu sıcaklarda vücutta su ve ter atımı artarken, diyabet hastaları sağlıklı kişilerden çok daha fazla sıvı kaybı ile karşı karşıya kalır. Böbrek yetmezliğine davetiye çıkarabilen diyabette, bol su tüketimi vücutta ter atımıyla alt üst olabilen elektrolit dengesinin sağlanması çok önemli. Günde 2.5 litre sıvı tüketmek, bu sıvıyı da daha çok su ve ayran olarak almak gerekir. İster hazır ister elde sıkılmış meyve suları diyabet hastalarına fayda yerine zarar verir. Meyve aşırıya kaçmamak koşuluyla posasıyla tüketilmeli. Kavun, karpuz gibi birçok glisemik indeksi yüksek meyve ile aşırı dondurma tüketimine de dikkat edilmeli.
7 5
Spor yaparken dikkat! Diyabet hastalarının her gün düzenli olarak en az 30-40 dakika yürümesi son derece önemli. Yağ yakımında büyük faydası olan tempolu yürüyüş, hastalıkla mücadelede büyük fayda sağlar. Buna karşın yürüyüş yaparken akşam saatlerini tercih etmek, kesinlikle güneş altında yürüyüş yapmamak gerekir. Aşırı sıcakların ve yoğun nemin sağlıklı kişileri bile tehdit ettiği bugünlerde efor yapmaktan ve ağır sporlardan da kaçınmak şart.
7 6
Doktorunuzla iletişimde olun Diyabet özellikle yaz aylarında birçok hastalığı da tetikleyebilir. Böbrek yetmezliğinden kalp krizi ve tansiyona dek başka hastalıklara da yol açabilen diyabete karşı, her zaman dikkatli olmak ve doktorun uyarılarına mutlaka uymak gerekir. Diyabet hastası iseniz mutlaka düzenli kontrollerinize gitmeli, özellikle yazın aşırı sıcaklarında doktorunuzla iletişimin halinde olmalısınız. Şeker ölçümlerini de sık sık yaptırmanız gerekir. Kaynak: Acıbadem/Hayat
7 7