Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan yağ bezeleri neden olur? Yağ bezeleri nasıl tedavi edilir? Yağ bezeleri zararlı mıdır? Gibi merak edilen ve bir çok kişinin başına gelen bu sağlık sorununu sizler için derledik. Tıpta iyi huylu kistler olarak bilinen yağ bezeleri bir çok insanda görülmektedir. Vücudun çeşitli yerlerinde görülebilen bu bezeler, göz etrafı ve yüzde yağ bezeleri oluşumunda farklı etkenler rol alabilmektedir. Genellikle yapısal olarak veya göz etrafına sürülen yoğun kremlerin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
''Ksantelazma'' adı verilen göz kapaklarında gördüğümüz yüzeyleri düz ve daha büyük çaptaki oluşumlar ise çoğunlukla yapısal olarak karşımıza çıkmakla birlikte ailevi kolesterol yüksekliğine eşlik edebilmektedir. Senil sebase hiperplazi adı verilen yağ bezlerinde büyümenin etken olduğu orta hatta küçük çöküntülerin izlendiği sarımsı renkteki oluşumlarda ise yaş faktörü rol olmakta ve çoğunlukla ileri yaşlarda karşımıza çıkmaktadır.
''Milium kisti'' adı verilen oluşumlarda lazer, elektokoter veya enjektör ucuyla açıklık oluşturularak oluşumlar temizlenebilir. Ksantelazma oluşumlarında ise görüntü tamamen ortadan kaldırılamamakla birlikte fraksiyonel lazer veya cerrahi yöntemle minimize edilebilir. Yaşla ortaya çıkan yağ bezi büyümelerinde fotodinamik tedavi veya kriyoterapi seçenekleri yer alır. Yağ bezi kanserlerinin ise cerrahi tedavisi gereklidir.