Kadında genital bölgenin etrafındaki dokuya verilen isim olan ''Vulva ağrısı'' bir çok kadının şikayet ettiği bir durum olmakla beraber oldukça rahatsız edicidir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, vulva ağrısının neden olduğu durumları, sebepleri ve tedavi yöntemlerini elmaelma.com okurları için anlattı...
Birçok kadında bu rahatsızlık görülüyor! Vulva ağrısı 4 tipte kendini göstermektedir; Yaygın tip, lokalize tip, vestibul ağrısı, siklik tip.
VULVA AĞRISININ SEBEPLERİ NELERDİR?
Vulva ağrısı iyi anlaşılan bir durum değildir. Bulaşıcı ya da cinsel yolla bulaşan bir durum da değildir. Kanser belirtisi hiç değildir. Ancak bu konu hakkında yapılan araştırmalar aşağıda yer alan bazı durumlar ile bağlantılı olduğunu belirtmişlerdir.
-Tekrarlayan mantar enfeksiyonları: Sık geçirilen mantar enfeksiyonları, vulva bölgesinde sinir hassasiyetine ve sinir liflerinde artışa neden olur. Bu da vulva ağrısıyla sonuçlanır.
-Fiziksel ya da seksüel travma: Vulvadaki sinir uçları doğum sırasında, cinsel istismarda ve yeterli ıslaklık olmadan yapılan sekste hasar görebilir. Bisiklet ya da at binmek gibi aktiviteler bu bölgede basınca neden olabilir ve sinir hasarına neden olabilir.
-Kronik ağrı durumu: Vulva ağrısı yaşayan kadınların çoğu, fibromiyalji ve irritabl barsak sendromu gibi inflamatuar hastalıklara sahiptir. Yani vulva ağrısı bu genel inflamasyonla ilgili olabilir.
-Allerji: Sabunlar, jeller ve deodorantlar alerjik durumlara neden olabilir. Bu da ağrı, irritasyon ve enfeksiyona yol açar.
-Hormon tedavisi: Bazı çalışmalar hormon tedavisi alan kadınlarda vulva ağrısının daha sık olduğunu belirtmektedir ama bunun tam tersini öne süren çalışmalar da sıktır.
TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Enfeksiyon ya da alerjik bir durum varsa kolayca çözüm bulunur. Eğer sebep bulunamazsa rahatsızlığınızı giderecek önlemler alınmalıdır. Bu önlemler; Direkt cilde sürülen ve ağrıyı gideren kremler, düşük doz antidepresanlar, pelvik kasları kuvvetlendirmeye yarayan sensörlerle tedavi, kas spazmlarını giderici masajlar, davranışsal tedaviler olabilir. Bu tedaviler sonuç vermezse, nadiren vajina giriş kısmına cerrahi olarak müdahale yapmak gerekebilir. Buradaki rahatsız edici doku çıkartılır. Maalesef etkin tedavi henüz yoktur.