Uyurken vücudunuzda olan 10 ilginç şey!

Uyurken vücudunuzda neler olup bitiyor dersiniz? Uyurgezerliğiniz, geceleri yemek yemeniz hepsi uyuduğunuz uykuyla alakalı...

John Steinbeck, yaptığı çalışmalar sonucunda zor gecelerin sabahında sorunlu sabahlar yaşanmasının ortak bir iş birliği sonucunda olduğunu ortaya koydu. John'a göre başınızı yastığa koyar koymaz düşüncelerinizi kapatamazsınız. Düşünceleriniz minik senaryolar ve ikilemler üzerinde birbiriyle tartışır. Siz uyurken olan bu savaşlar sizin ertesi gününüzü kesinlikle etkiliyor. Unutmayın; beyninizdeki bu minik toplantılar uyurken de iş başında... Uyku sırasında sadece düşünceleriniz toplantı yapmıyor elbet, diğer olup bitenleri merak ediyorsanız haberin devamı okuyunuz…
11 1
Uykunuz her zaman derin olmaz. Uykuya geçiş anında ilk önce hafif bir uykuya dalarsınız, daha sonra derine uykuya doğru ilerlersiniz. Uyku döngüsü hızlı olmayan göz hareketleri ve NREM 1 evresiyle başlar. Sonra NREM 2 evresine geçer ve sonra daha derin olan NREM 3 e doğru geçiş gösterir. NREM 3 dönemine aynı zamanda yavaş dalga uykusu da denir. Hayallerimizin çoğunun ortaya çıktığı bölüm ise hızlı göz hareketi veya REM dönemi uykusu olarak adlandırılır. Bu dönem genellikle 90 ve 120 dakika arasında değişir. Gece ilerledikçe rüyanızın ortasından çok sık uyanmanız kesinlikle REM dönemi uykusunda olduğunuzu gösterir.
11 2
Beyniniz uyanık olduğunuzda ne derece aktifse REM dönemi uykusundayken de o derece aktif olur. Beynin aktif olduğu bu dönem boyunca, başka şeylerin yanı sıra beyin çöp tenekesi görevini görür ve uyku sırasında sizi düşünce atıklarından kurtarır. Bu sayede Alzheimer hastalığına neden olan toksik atıkların temizlendiğini belirtiliyor. Beyniniz siz uyurken çimentolamayla meşgul oluyor. Beyin gün boyunca kazanılan bilgiyi gece uykunuzda filtreliyor. Böylece beynin uyku sırasında filtrelediği gereksiz bilgiler sayesinde önemli bilgileriniz daha güçlü hale geliyor.
11 3
NREM uykusu sırasında büyüme hormonlarının devreye giriyor. Bunu bir nevi performans arttırıcı ilaç gibi düşünün. Büyüme hormonunu sadece gelişme dönemindeki çocuğun boyu uzaması şeklinde düşünmeyin. Hayatınızın her döneminde NREM dönemindeki farklı büyüme hormonlarına ihtiyacınız vardır. NREM döneminde bu hormonu yeterinde alamayan insanlarda uyku apnesi oluşur. Uyku apnesi gece boyunca zor nefes alınmasına yol açar ve etrafa korkutucu sesler vererek uyumanıza sebep olur. Çocuklarda ise bu durumun en yaygın nedeni ekstra büyük bademcikler… Çoğu insan düzensiz yaşamı yüzünden kaliteli uykudan mahrum kalır ve NREM uykusundaki büyüme hormonlarından fayda sağlayamaz.
11 4