Metabolik hastalıklar kontrol edilmeli Topuk ağrısının yaşandığı ikinci grubu daha çok diyabet, tiroit, obezite gibi metabolik hastalıklarını kontrol altına tutamayan kişiler oluşturuyor. Tüm vücut mekanizması üzerine etkili olan bu hastalıklar tendonların da yapısını bozuyor ve dolayısıyla topuk ağrısının ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.
15 9
Bu hastalarda da öncelikle altta yatan sorunun kontrol altında alınması gerektiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Selim Muğrabi, “Örneğin, diyabet hastalarında kan şekeri kontrolü sağlanır, özel egzersizler düzenli olarak uygulanır ve doğru bir ayakkabı tercih edilirse sorun ortadan kalkıyor. Aksi taktirde kısa süreli tedavilerle ağrı hafiflese de zamanla geri geliyor” diye konuşuyor.
15 10
Çift taraflı ağrı, romatizmal hastalıkları gösteriyor Topuk ağrılarının yüzde 10-15’lik bölümünün romatizmal hastalıklara bağlı olarak yaşanıyor. Dr. Selim Muğrabi, her iki topukta ve aniden ortaya çıkan ağrı varsa romatizmal hastalıklardan şüphelenilmesi gerektiğini anlatıyor. Bu grupta topuk ağrılarına omuz, dirsek gibi başka eklem ağrıları da eşlik edebiliyor.
15 11
Dr. Selim Muğrabi, romatizmal hastalıkları bağlı topuk ağrılarında öncelikle altta yatan hastalığın multidisipliner bir yaklaşımla kontrol edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Sonrasında da uygun ayakkabı ve egzersizlerle sorunun giderilmesine çalışılıyor.
15 12