Topuk ağrısının hastayı ciddi şekilde rahatsız eden sosyal bir problem olduğuna işaret eden Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Selim Muğrabi, düztabanlık, yüksek kavislilik, diyabet, tiroit ya da romatolojik hastalıklar gibi farklı nedenlerin topuk ağrısının nedeni olabileceğini söylüyor.
15 5
Ancak altta yatan etken ne olursa olsun sorunun tetiklenerek ortaya çıkmasını hızlandıran risk faktörleri, hızlı kilo artışı, ısınmadan spor yapma ve yanlış ayakkabı seçimi olarak sıralanıyor.
15 6
Sorun mekanikse düzenli tabanlık şart Mekanik kaynaklı topuk ağrısı, hastaların sahip olduğu düztabanlık, yüksek kavis ya da şekil farklılıkları nedeniyle düzgün basılamamasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Doğuştan gelen bu şekil bozuklukları çoğunlukla fark edilmiyor. Kilo sorunu bulunmayan veya egzersiz yapan kişilerde olası sıkıntılar bir şekilde telafi edilebiliyor.
15 7
Ancak, özellikle 40 yaşından sonra bir anda kilo alınmasıyla birlikte topuk ağrısı başta olmak üzere şekil bozukluğuna bağlı tüm sorunlar gün yüzüne çıkıyor. Ağrının altında mekanik bir problem olup olmadığını belirlemenin en kesin yolunun yürüme analizi yapmaktan geçtiğini söyleyen Dr. Selim Muğrabi, “Eğer mekanik sebepler tespit edildiyse, ağrı ancak, ayağın yapısına uygun bir ayakkabı ve tabanlık kullanıldığında ortadan kalkabiliyor” diyor.
15 8