Vücudun neredeyse dengesini sağlayan tiroit bezi fazla çalışırsa veya az çalışırsa vücutta çeşitli belirtiler etkisini gösterir. Vücudun metabolizmasını sağlayan tiroit bezleri fazla çalıştığında vücutta titreme isal gibi belirtiler baş gösterirken tiroit bezlerinin az çalışması durumunda kabızlık, saç dökülmesi gibi belirtiler karşımıza çıkıyor. Hisar Hospital Intercontinental Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu ile ilgili bilgiler verdi.
Muayene ve boyun ultrasonu sonucu saptanan tiroit Nodülleri Kanser açısından risk oluşturur, Bu nodüllerin takip edilmesi gerekir. Nodüller orta yaş bayanlarda daha sıklıkla görülür. Ortalama her üç kadından birinde Nodül saptanabilir, bu nodüller takipsiz kaldığında kansere dönerek vücuda yayılabilir.
Kanser Riski Nasıl Oluşur? Nelere Dikkat Etmeli?
-Elimizle yapılan Boyun muayenesinde Nodül saptanan hastalar mutlaka ultrasonografi ile kontrol edilmelidir. Bu hastaların bir çoğunda herhangi bir semptom yoktur. Hastaların herhangi bir şikayeti de yoktur tesadüfen muayene esnasında ele gelebilir. Tüm nodüllerde kanser ihtimali %5 civarındadır.
Tesadüfen saptanan bu nodüller ultrason ile kontrol edilerek Şüpheli bulgu varlığında ince iğne biyopsisi ile kontrol edilmelidir.
Hangi hastalar risk altında?
-Boyunda Nodül saptanan hastalar yukarıda saydığımız belirtileri taşıyorsa daha yakından takip edilmeli, bu nodüllerin kansere dönme ihtimali daha fazladır. Gerekli durumda geç kalınmadan tiroid (guatr) ameliyatı olmalıdır. Eğer risk taşıyan belirtiler yoksa, bu nodüller muhtemelen Selim’dir periyodik takip etmek gerekir.
Guatr Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar ile beraber Tiroid bezindeki sadece kanserleşmiş bölüm alınarak sağlam dokular korunabilir.
-Hastaların devamlı hormon kullanmasına gerek kalmayabilir
-Kalsiyum metabolizmasını düzenleyen para tiroit bezleri korunur.
-Ses teli felcini önlemek için sinir monitörü kullanılır.
-Boyunda iz kalmasın diye küçük kesiler yapılır.