Kadın erkek, ünlü ünsüz ayırt etmeyen bir hastalıktır tırnak yeme, genelde psikolojik durumlar sonucu ortaya çıkar. Bazı insanlar stresli olduğu zamanlarda ellerini ağızlarına götürmeye başlarlar ve bu şekilde alışkanlık kazanırlar. Tırnak yeme hastalığı olan kişilerde uzmanlar davranış bozukluğu olduğunu belirtiyor. Tırnak yeme alışkanlığı, 'beden odaklı tekrarlayan davranışlar' da denilen parmak emme, saç koparma ve yeme, diş gıcırdatma gibi strese bağlı alışkanlıkların başında geliyor. Stres, sıkıntı, heyecan anında ya da boş kalınca tırnak yeme faaliyeti ortaya çıkabilir. Bu kişiler genellikle ne yaptıklarının farkında olmadan, başka bir işle uğraşırken tırnaklarını yer ve bu sırada tırnak kenarındaki deriyi ya da tırnağın kendisini kemirirler.
10-18 yaş arasındaki gençlerin yüzde 50'si, arada sırada da olsa tırnaklarını yiyor. Tırnak yeme alışkanlığı, sıklıkla ergenlik dönemine girerken yaşanan kargaşa sırasında başlıyor. Yaşları 18-23 arasında değişen genç erişkinlerin ise yüzde 23'ü aynı dertten mustarip. Yaş ilerledikçe bu oran azalıyor. 30 yaşından sonra hâlâ tırnaklarını yiyenlerin oranı yüzde 10. Erkeklerde kızlara göre daha fazla görülüyor.
TIRNAK YEMEMEK İÇİN ÖNERİLER
Tırnak bozuklukları, tırnak yatağı enfeksiyonları ve dişlerde çarpıklıklar, tırnak yemeye bağlı en sık rastlanan fiziksel sorunlar. Aynı zamanda kişide saç yeme alışkanlığı da varsa, bağırsak tıkanıklığına kadar giden sorunlara seyrek de olsa rastlanabiliyor. Obsesif-kompulsif bozukluğun bir belirtisi olarak değerlendirilirse, tırnak yemenin tedavisinde ilaçlar da kullanılabiliyor. Fakat tedavide iki temel yöntem var. Birincisi davranışları düzenlemeyi amaçlıyor; ikincisi, tırnak yemeyi engellemeyi.
Tırnaklarınızı her zaman kısa kesin ve törpüleyin. Ellerinizin bakımına dikkat etmek, tırnak yeme alışkanlığını azaltarak sizi güzel ve bakımlı tırnaklara sahip olma konusunda cesaretlendirecek. Oje sürmek bu konuda yardımcı. Erkekler renksiz parlatıcılar kullanabilir. Stresli ya da endişeli olduğunuz zaman tırnaklarınızı yiyorsanız çözümün temeli stresi idare etmekte yatıyordur.
Tırnak yemenin yerine başka bir şey koymayı denemek, akıllıca bir fikir. Bunun yerine daha az kozmetik ve ruhsal soruna yol açacak stres topuyla oynamak, tespih çekmek gibi başka bir tekrarlayan hareket, tırnak yemekten kurtulmanıza yardım edecektir. Tırnak yemekten vazgeçtiğinizi kendinize hatırlatmak için elinizden ne geliyorsa yapmakta fayda var. Eldiven giyin, parmaklarınıza renkli bantlar sarın, etrafa notlar asın; daha önce tırnak yemek yüzünden yaşadığınız sıkıntıyı kendinize hatırlatın.
Her tırnağınızı yediğinizde kendinize bedensel bir ceza verin; örneğin yanağınıza fiskeyle vurun. Böylece tırnak yeme hazzının yanına hoş olmayan bir duygu eklenir. Tüm bu önerilerin belli bir kararlılık ve disiplinle uygulanması gerekir. Bu da önce karar vermeyi gerektirir. Uygulamada zaman zaman zorluklar yaşanabilir; baktınız ki işler istediğiniz gibi gitmiyor, tıp doktorlarından, klinik psikologlardan yardım istemeye çekinmeyin.
ÜNLÜLERDE TIRNAK YİYOR
Tırnak yiyen kişilerin sayısı aslında sandığınızdan oldukça fazla. Hatta beyaz ekranda o çok 'kusursuz' gibi görünen isimler arasında da bu alışkanlıktan mustarip olanlar var. Bunlardan biri çocukluğundan beri tıraklarını yiyen Cem Yılmaz. Artık ellerini ağzına götürmekten çok rahatsız olan Cem Yılmaz geçen ay bir bakım merkezinde tırnaklarını özel acı ojeyle kaplatmış. Bu tedavi henüz faydalı oldu mu bilinmez ama ünlü komedyen "Bir daha tırnak yemeyeceğim," diye kendine söz vermiş...
Bu alışkanlığından rahatsız olan bir diğer isim ise Naz Elmas. Güzel oyuncunun ellerinin görüntüsü izleyenlerin bile dikkatini çekmiş durumda. Öyle ki Ekşi Sözlük'te ondan 'takma tırnak taktırması gereken şahıs' diye bahsediliyor. Bu durum Naz Elmas'ı rahatsız etmiş olmalı ki, o da bırakmak için elinden geleni yapıyormuş. Bunun yanı sıra Ayşe Hatun Önal, Deniz Akkaya, Serdar Ortaç, Ebru Gündeş de tırnaklarını yediği bilinen isimler.