Nezle ve grip de kendiliğinden düzeldiğinden antibiyotik ilaçlara gereksinim yok. En güvenilir tedavi yöntemi ise bol sıvı tüketmek ve istirahat etmek. Hastalığın belirtilerini hafifletmek için burun tıkanıklığını giderecek ilaçlardan ve ateş düşürücülerden yararlanılabilir. Eğer orta kulak iltihabı, sinüzit veya bronşit gelişirse antibiyotik tedavisi gerekebilir.
14 7
Sinüzit Çoğunlukla nezle ya da kısa süren soğuk algınlığıyla başlıyor sinüzit. Burun tıkanıklığı ve sulu burun akıntısı ile devam ediyor. Buna ateş ve öksürük de eklenebilir. Ateşle birlikte burundaki akıntının rengi ve şekli de değişir. Şiddetli baş ağrısı, yüzde basınç, dolgunluk hissi oluşur. Bunlar sinüzitin ana belirtileri.
14 8
Muayene sonrasında uygun antibiyotik seçimiyle tedavi başlar. Uzaması halinde kış boyu öksürükler devam edebilir. Tekrarlar halinde ya da tüm bulguların geçmemesi durumunda hastalık, kronik sinüzite dönüşebilir. Bu durumda cerrahi tedaviye de ihtiyaç duyulabilir
14 9
Sonbahar alerjileri İlkbahar kadar olmasa da, sonbaharda da alerjik rahatsızlıklar oluşabilir. Bu alerjiler burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık ile seyreder. Ancak nezle ve gripten farklı olarak ateş, halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri eşlik etmez. Sonbahar alerjilerinin tedavisinde temel yöntem alerjenden korunmak. Ağız ve burnu kapatan maskeler kullanılmalı, dışarıda gözlük ve şapka takılmalı, gözlükler her gün yıkanmalı. Alerjiye karşı doktora başvurulmalı.
14 10