Özellikle rahim ağzı kanseri gib kadınların korkulu rüyası olan ciddi rahatsızlıkların önüne geçmede oldukça önemli bir aşama olan ''Smear testi'' hemen hemen bütün kadınların yaptırması gerken testtir. Günümüzde tıpta kadınlarda hayat kurtaran bu test rahim kanseri gibi ciddi sorunların erken teşhis edilmesine yardımcı olmaktadır. Kadınların hayatında önemlilik teşkil eden iki test bulunmaktadır bunlardan ilki smear testi ikincisi ise momografidir.
Kadın üreme sistemine ait kanserler arasında meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen serviks kanseri erken dönemde yakalandığında tam şifa ile sonuçlanan bir durumdur. Smear ile alınan örnekler patolojik olarak incelenerek kanser veya kanser öncüsü hücrelerin olup olmadığı araştırılır. Smear alınması son derece basit ve ağrısız bir yöntemdir. Jinekolojik muayene esnasında vajinaya "spekulum" denilen bir alet takıldıktan sonra serviks görülür hale getirilir.
SMEAR TESTİ KİMLERE YAPILIR?
Smear testi taramasına, ilk cinsel ilişki ile başlanmalıdır. Bütün kadınlarda yılda bir kez uygulanması tavsiye edilir. Kanser nedeni ile tedavi edilmiş kadınlarda smear 6-12 ayda gerektiğinde daha sık tekrar edilmelidir. Hiç cinsel ilişkiye girmemiş kadınlarda kanser gelişme riski yaklaşık sıfırdır.
RAHİM AĞZI KANSERİ NEDEN OLUR BELİRTİLERİ NELERDİR
Rahim ağzı kanseri nedenleri arasında çok sayıda doğum yapmak, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek ve sigara içmek sıralanabilir. Bunun yanı sıra HPV enfeksiyonu rahim ağzı kanseri için çok önemli bir risk unsurudur. Rahim ağzı kanseri hastalarının % 98’inde HPV enfeksiyonu görülmüştür. Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan HPV’in yüzden fazla tipi vardır. Pek çok kanser gibi rahim ağzı kanserinin de kesin nedeni bilinmemektedir.
Sadece bazı faktörler rahim ağzı kanserinin oluşmasını kolaylaştırabilir ve hastalık sürecini hızlandırabilir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri daha çok hastalığın ileri safhalarında ortaya çıkar. Kanlı akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama ve düzensiz adet kanaması gibi belirtiler rahim ağzı kanserinin belirtileri arasındadır. İlerlemiş vakalarda muayene esnasında bile tümör fark edilebilir. Rahim ağzı kanseri ilerledikçe idrar problemleri, defekasyon zorlukları ve bacak ağrıları görülür.