Hastalığın tanısı nasıl konuluyor? Çölyak hastalığından şüphelenilen hastanın endoskopik incelemesinde onikiparmak bağırsağı normal görünse bile, biyopsi ile incelenmesi gerekiyor. Alınan biyopsi örneklerinin patolojik incelemesinde, çölyak hastalığına bağlı tipik değişikliklerin görülmesi, tanı için gerekli ve önemli. Bununla birlikte hastaların yüzde 40’ında karaciğer enzimlerinde yükseklik saptanabiliyor.
10 5
Çölyak hastalığının tedavisi Çölyak hastalığının tedavisi, içeriğinde gluten bulunan gıdaların olmadığı bir diyettir. Diyete tam uyan bir hastada ince bağırsak hücre yapısı sıklıkla 3-12 ayda normale gelmektedir. Tanı konduğunda pozitif olan antikorlar, glütensiz diyet sayesinde 3 ay gibi bir sürede gerileyebiliyor. Ancak hasta diyetini bozup tekrar az ya da çok gluten içeren gıda tüketmeye başlarsa, hastanın tüm şikayet ve belirtileri hızla geri dönüyor.
10 6
Ürün etiketlerine dikkat edin Hazır gıdalarda sıklıkla kullanılan glutene maruz kalmamak için çölyak hastalarının iyi bir etiket okuyucusu olması gerekmektedir.
10 7
Glutensiz beslenme Çölyak hastaları, glutensiz ama sağlıklı beslenme alışkanlığı yaşam şekli haline getirmelidir. Çölyak hastaları buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllardan uzak durmalıdır. Bisküviler, hazır çorba ve köfteler, malt içecekler, gluten içeren sakız ile çikolatalar çölyak hastaları için uygun değildir.
10 8