Yetişkinlerde çölyak belirtileri Çölyak hastalığı çocukluk yaşlarında ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da kendini gösterebiliyor. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda ishal ve büyüme geriliği ile belirti veriyor çölyak. Yetişkinlerde ise; karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, kemik erimesi, halsizlik, gaz şikayetleri ve dışkıda anormallik, ağız içinde oluşan aftlar, eklem, kemik ve kas ağrıları, sinirlilik ve karanlıkta görme bozukluğu çölyak hastalığının başlıca belirtiler arasında. Hastalığın çok hafif seyir göstermesi ve belirtilerin farklı rahatsızlıklarla karıştırılması, teşhisin gecikmesine ve ileri yaşlarda tanı konulmasına neden olabiliyor.
10 4
Hastalığın tanısı nasıl konuluyor? Çölyak hastalığından şüphelenilen hastanın endoskopik incelemesinde onikiparmak bağırsağı normal görünse bile, biyopsi ile incelenmesi gerekiyor. Alınan biyopsi örneklerinin patolojik incelemesinde, çölyak hastalığına bağlı tipik değişikliklerin görülmesi, tanı için gerekli ve önemli. Bununla birlikte hastaların yüzde 40’ında karaciğer enzimlerinde yükseklik saptanabiliyor.
10 5
Çölyak hastalığının tedavisi Çölyak hastalığının tedavisi, içeriğinde gluten bulunan gıdaların olmadığı bir diyettir. Diyete tam uyan bir hastada ince bağırsak hücre yapısı sıklıkla 3-12 ayda normale gelmektedir. Tanı konduğunda pozitif olan antikorlar, glütensiz diyet sayesinde 3 ay gibi bir sürede gerileyebiliyor. Ancak hasta diyetini bozup tekrar az ya da çok gluten içeren gıda tüketmeye başlarsa, hastanın tüm şikayet ve belirtileri hızla geri dönüyor.
10 6
Ürün etiketlerine dikkat edin Hazır gıdalarda sıklıkla kullanılan glutene maruz kalmamak için çölyak hastalarının iyi bir etiket okuyucusu olması gerekmektedir.
10 7