TELOMER NEDİR? Peki bu hap Sertap Erener'in bahsettiği gibi bir şey mi? Uzmanlar bu ilaç için ne söylüyorlar? Ne var bu hapın içinde işte detaylar... Genlerimizi içeren DNA’mız özel bazı proteinler ile katlanıp kromozom halini alır. Telomerler, kromozomlarımızın uç kısımlarındaki tekrar dizileridir. Telomer bölgesi kodlama yapmaz, gen içermez. Telomer bölgesinde genellikle TTAGGG 5’li nükleotit tekrarları bulunur. Her hücre bölünmesinde bu telomerlerin boyu bir miktar kısalır. Sınır kısalığa ulaşıldığında, hücre artık ölmesi gerektiği sinyalini alır, o andan sonra artık bölünmez ve ‘apoptozis’ dediğimiz ‘programlı hücre ölümü’ başlar.
13 6
İstinye Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji Ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Sabri Hançer'e göre telomer hapı 'yaşlanmanın' önüne geçemez! Bunun nedenini de Hançer şöyle açıklıyor:
13 7
Moleküler genetikte yaşlanmanın tanımı; “Hücredeki hatalar birikimi”dir. Her zaman tamir edilmeden kalan hatalar olur. Hücre, bu hataları üst sınıra kadar tolere eder, üst sınıra ulaşılırsa kendi kendini öldürecek bir seri reaksiyonu başlatır (programlı hücre ölümü). Telomer hapı/sıvısı aslen ‘telomeraz’ denen enzimi içermektedir. Bu enzim telomer bölgelerindeki tekrar dizilerini olması gerekenden daha fazla uzatır. Dolayısıyla her hücre bölünmesinde gerçekleşmesi gereken telomer kısalması gerçekleşemez, programlı hücre ölümü için gerekli eşik sınıra da zor ulaşılır. Yani yaşlanmanın önüne geçmek söz konusu değildir. Enzim takviyesi ile hücrenin ölümü geciktirilmektedir.
13 8
Hücre ölümü suni olarak geciktirildiği için, yaşlanmayı durdurmak veya önlemek bir yana, hücre ölmesi gereken zamanda ölmeyip halen bölünmeye devam ettiği için içinde daha da fazla hata birikecektir. Özetle, telomeraz yaşlandırmayı durdurmak bir yana, hücrenin zamanında ölmesini engelleyerek daha da yaşlı hale gelmesini sağlar.
13 9