Şeker hastalığı nedir? Şeker hastalığı neden olur? Şeker hastalığı belirtileri nelerdir? Çok sık tuvalete gitmek şeker hastalığı belirtisi midir? Bu sorular özellikle artan şeker hastalığından sonra çok fazla sorulmaya başlandı. Eğer sizde de aşağıda sayacağımız özelliklerden varsa şeker hastası olabilirsiniz. Bu belirtiler yoksa dahi mutlaka doktora gidip kan testlerinize baktırmanızı tavsiye ederiz.
AĞZINIZ SÜREKLİ KURUYORSA
Tip 1 ve Tip 2 diyabet zaman zaman farklı belirtilerle kendini göstermeye başlasa da şeker hastalığının en yaygın belirtilerinden birinin ağız kuruluğu olduğu biliniyor. Havaların ısınmasıyla birlikte aslında birçoğumuzun günlük su alımında artış oluyor ama burada söz edilen sürekli susama hali ve ağız kuruluğu çok daha farklı ve yoğun bir şekilde hissediliyor.
HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SU İÇİYORSANIZ
Eğer hava sıcaklıklarından bağımsız olarak son zamanlarda her zamankinden daha fazla su içiyorsanız, sürekli ağzınızın kuru olduğunu, hatta dudaklarınızın çatlamaya başladığını düşünüyorsanız bir doktora danışmanızda fayda var. Zira su içme isteğiniz kan şekerinizin yükselmesi nedeniyle oluşuyor olabilir.
ÇOK SIK TUVALETE ÇIKIYORSANIZ
Şeker hastalığının yukarıdaki belirtisiyle de ilgili olan sık sık idrara çıkma isteği de vücudunuzun size bir şeyler anlatmak istediğinin kanıtlarından. Çünkü vücutta oluşan insülin eksikliği kanda aşırı oranda şeker birikmesine neden oluyor, karaciğerimiz de bu şekerden kurtulabilmek için sürekli su toplayarak fazla şekeri vücuttan atmaya çalışıyor. Hal böyle olunca sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyor ve sık sık susuyor, ağız kuruluğundan muzdarip oluyoruz anlayacağınız.
SÜREKLİ KİLO VERİYORSANIZ
Kilo vermek birçok insan için sevindirici bir hadise gibi dursa da aslında spor ya da beslenme düzeninde yapılan değişikliklerden bağımsız olarak verilen kilolar, yani nedenini bilmeden başlayan zayıflama ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu rahatsızlıklardan biri de şeker hastalığı tabii. Neden böyle bir belirtiyle karşı karşıya kalabilirsiniz, bunu da hemen açıklayalım: Çünkü vücut, kandaki şekerin yüksekliği nedeniyle yenilen yiyeceklerden alması gereken yararlı maddeleri alamaz, bu da vücudun enerji kaynağı olarak önce yağları yakmasına, ardından da kasları eritmesine neden olur. Tüm bunlar da sağlıksız bir zayıflama olarak bize geri döner.
SÜREKLİ AÇ HİSSEDİYORSANIZ
Şeker hastalığının bir diğer belirtisi de verilen kilo kayıplarına bağlı olarak ortaya çıkacak iştah açıklığı. Eğer şu sıralar, her zamankinden çok daha fazla yemek yiyor ya da yemek istiyorsanız ve iştahınızın bu denli açılmasına sebep olacak herhangi bir takviye almıyorsanız şeker hastalığı belirtilerinden biriyle karşı karşıya olabilirsiniz. Vücut, ihtiyacı olan enerjiyi bulmak için sürekli bir şeyler yemenizi sağlayabilir, iştahınız açılabilir. Ancak kandaki şeker düzeyinizi dengelemediğiniz sürece dünyanın en sağlıklı yiyecekleriyle bile beslenseniz fazla fazla yemeniz pek de bir işe yaramayacaktır.
SÜREKLİ HALSİZSENİZ
İşte yukarıdaki tüm bu belirtilerin sonucu olarak da ortaya şeker hastalığının diğer bir belirtisi yani yorgun ve halsiz hissetme çıkar. Bunun sebebi de tabii ki yine vücudun ihtiyacı olan enerjiyi bulamaması, sık sık idrara çıkma zorunluluğu, en temel olarak da insülin eksikliğidir. Yani siz, siz olun, şu sıralar sebebini bilmediğiniz ve kronikleşmeye başlayan bir yorgunluk, halsizlik hissediyorsanız hiç vakit kaybetmeden alanında uzman doktorlara danışın, gerekli görülüyorsa ölçümlerinizi yaptırın ve yorgunluğunuzun nedenlerini öğrenin.
ELİNİ AYAĞINIZ KARINCALANIYORSA
Özellikle vücudun uç bölgeleri olduğundan el ve ayaklarda uyuşmalar ya da halk arasındaki adıyla karıncalanmalar ara sıra hepimizin başına gelebilir, doğruya doğru. Ama bu durum sık sık tekrarlıyorsa, elinizin-ayağınızın duruş şeklinden bağımsız olarak, sebebini çözemediğiniz bir şekilde uzun süre devam ediyorsa hiç ihmal etmeden doktorunuza danışın ve yaşadığınız bu durumun nedenini öğrenin. Çünkü kandaki yüksek şeker seviyesi de buna sebebiyet veriyor olabilir. Susuz kalan, sürekli yemek yeme ihtiyacı hisseden ve enerjisiz olan bir vücut, yaşadığı bu sorunların üzerine kandaki şeker seviyesinin de yüksekliği üzerine mide bulantılarına sebep olabilir. Bu durum, şeker hastalığının en bilinen ve en yaygın olarak görülen belirtilerinden biridir.
CİLDİNİZ DÖKÜLÜYORSA...
Yukarıda da anlattığımız gibi kandaki şeker seviyesinin yükselmesi üzerine karaciğerimiz başta olmak üzere tüm doku ve hücrelerimiz harekete geçip vücuda su sağlamaya çalıştığından cilt de bu durumdan nasibini alır ve susuzluk nedeniyle zaman içinde kurumaya, pul pul dökülmeye ve hatta çatlamaya başlar. Çatlaklar özellikle dudaklarda kendini gösterir. Eğer kullandığınız hiçbir ürün olmadığı halde cildiniz ya da dudaklarınız kuruyup çatlıyorsa, hatta pul pul dökülmeye başladıysa bu durum şeker hastalığının habercisi olabilir, bizden söylemesi.
GÖRME SORUNU YAŞIYORSANIZ
Şeker hastalığının en ciddi ve asla hafife alınmaması gereken belirtilerinden biri bulanık görme sorunu. Eğer gün içinde bulanık gördüğünüz zamanlar oluyorsa ya da şu sıralar her şeyi bulanık görmeye başladıysanız hiç ama hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutmalısınız. Yaşadığınız bu sorun eğer şeker hastalığının habercisiyse bu, kanınızda çok fazla şeker biriktiği anlamına gelir ve oldukça tehlikelidir. Vücut, kandaki şekerle mücadele etmek için o kadar çok suya ihtiyaç duyar ki göz çevrenizdeki dokular dahi susuzlukla mücadele etmek zorunda kalır. Aman diyelim, sağlığınızı riske atmayın, bu belirtilere ve vücudunuzun size anlatmak istediklerine kulak verin.