Reflü tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler nelerdir?

Genel Cerrahi Doç. Dr. Kamil Gülpınar, reflü tedavisini anlattı.

Reflü tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler nelerdir?

Reflü olarak bilinen Gastroözofajial Reflü Hastalığı (GÖRH), genelde mideyi, yemek borusunu ve gırtlağı etkileyen uzun süre medikal tedavi gerektiren bir hastalıktır. Yenilen yiyecekler yemek borusu aracılığıyla mideye, oradan da sindirim sistemine ilerler. Yemek borusunun mideyle birleştiği bölgede tıpkı bir kapak gibi hareket eden ve yiyeceklerin midenin içinde kalmasını sağlayan kas grubu bulunur.

Reflü hastalarında bazı nedenlerden dolayı bu kaslar gevşeyerek zayıflar ve kapak görevini yerine getirmemeye başlar. Midenin içindeki yemeklerle birlikte midenin salgıladığı öğütücü sıvılar, kaslar kapak işlevini kaybettiği için yemek borusuna kaçarak asit reflü hastalığına yol açar. Reflü vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılara neden olur.

Gastroözofajial reflü hastalığı ağıza acı ekşi sıvı gelmesi, boğazda takılma hissi, geğirme, bulantı, göğüs ağrısı, gıcık tutma, astım, kronik öksürük, hıçkırık, ses kısıklığı gibi şikayetlere neden olur.

GÖRH tedavisinde medikal ya da cerrahi tedavinin seçimi hasta ile doktorun yaklaşımına bağlıdır. Medikal yani ilaçla tedavi sadece hastalığın belirtilerini azaltarak geçici bir rahatlama sağlar, hastalığı iyileştirmez. Gelişen tıbbın sunduğu cerrahi tedavi seçenekleriyle kalıcı çözüme ulaşmak hastalar arasında giderek daha fazla tercih edilmektedir.

Reflü tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler

Reflü hastalığı cerrahi tedavi, endoskopik tedavi, ilaç tedavisi ve beslenme tarzı değişiklikleri gibi yöntemlerle tedavi edilebilir. Hastalığa kalıcı olarak çözüm sunabilen tek alternatif cerrahi tedavi yöntemidir.

Laparoskopik reflü ameliyatı, karın bölgesine açılan bir santimetrelik kesiden özel cerrahi aletlerle girilerek yapılan bir ameliyattır. Laparoskopik yöntemle yüksek çözünürlüklü görüntü altında ameliyatlar gerçekleştirilir. Ve reflüyü önleyecek kapak düzeneği oluşturulur. Yaklaşık 1 saat süren operasyonun ardından bir gece hastanede kalınabilir. Ameliyat sonrasında doktor bir iki hafta boyunca uyulması gereken bir diyet listesi verir. Laparoskopik cerrahi ile yapılan ameliyatlar daha çabuk iyileşme, düşük komplikasyon riski ve daha az ağrı gibi avantajlar sağlar.

Cerrahi yöntemlerle tedavi, reflü hastalarını ömür boyu ilaç kullanmaktan kurtararak kalıcı bir çözüm imkanı sunar.

Genel Cerrahi Doç. Dr. Kamil GÜLPINAR

Yorumlar