Çorba içildikten sonra 10-15 dakika kadar bir süre beklenerek; yemeğe az yağlı hafif bir ana yemek ( etli sebzeli bir yemek) ile devam edilmelidir. Yemekler yavaş ve bol çiğnenerek yutulmalıdır.
Reflü sorunları ramazan döneminde çok sık ortaya çıkıyor, bu nedenle sulu ve katı karışık yemekler tercih edilmelidir. Çok tuzlu, çok şekerli, çok yağlı gıdalar tüketilmemelidir.
Bol posalı besinler tercih edilmelidir. Sebze ve meyveler mevsime uygun, bol posalı olanlar tercih edilmelidir. Bol posalı besinler ramazan ayında daha da önem kazanıyor. Çünkü ramazanda kabızlık sorunu da artıyor.
Genellikle pirinç pilavı yerine bulgur pilavı öneririz ancak ramazanda uzun açlık sonrası yenilen yemekler gaz sıkıntısına ve reflüye neden olabildiğinden bulgur pilavı dikkatle tüketilmelidir. Esmer pirinç burada tercih edilebilir veya makarna (kepekli-normal) yenilebilir.
İftarda ve sahurda mutlaka yoğurt-süt-ayran-kefir-cacık gibi süt grubu besinlerden 2-3 bardak tüketilmelidir. Gaz yapmıyor ise salatalarda veya yemeklerde kuru baklagil (kuru fasülye, nohut, mercimek) katılabilir, böylece protein alımına katkı sağlayabilirsiniz.
İftar ve sahur arasındaki sürede 2-2,5 Litre su içilmeye çalışılmalıdır. İftardan 1-1,5 saat sonra bir ara öğün ile meyve tüketimi, y ada meyveli veya sütlü bir tatlı tüketimi tercih edilebilir. Yine yatmadan 2 saat öncesinde de bir ara öğün yapılabilir.