Uzun süren açlık nedeniyle metabolizmanın yavaşlaması ve yetersiz sıvı alımı bazı kişilerde kabızlık sorunu ortaya çıkarabilir. Bunu önlemek için bol posalı beslenmek gerekir.

İftarda sebze ve salata tüketimine yer vermek, iftardan sonra tatlı yerine mevsim meyvelerini tercih etmek çözüm olabilir. Hatta kayısı veya erik kompostosu tüketerek hem sıvı alımı hem de posa alımı dengelenebilir. Özellikle hareketsiz kişilerin iftardan sonra yapacağı kısa yürüyüşler hem kabızlığa hem de sindirim sorunlarına iyi gelir. Özellikle uyku öncesi kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
10 4

Ramazan ayı boyunca dengesiz ve sağlıksız beslenen kişilerde başta mide - bağırsak hastalıkları olmak üzere birçok hastalık oluşma riski de artıyor. Yemekleri küçük lokmalar halinde, iyi çiğneyerek ve yavaş yemenin henüz hazır olmayan sindirim sistemi için yardımı büyüktür.

İftarda önce çorbayla başlayıp yarım saat ara verdikten sonra ana yemeğe başlamalıyız. Ayrıca yağlı ve ağır besinler tüketilip ardından yatıldığında ciddi reflü ve mide rahatsızlıkları görülebilmektedir. Sahurda yağlı ve ağır besinler yerine daha hafif, yağ oranı düşük, günlük alınması gereken protein ihtiyacının karşılanması bakımından protein içeriği yüksek, kan şekerini hızla yükseltmeyen kompleks şekerlerden oluşan bir öğün olmalıdır.
10 5

-Sahura kalkmamak

-Sahurda fazla miktarda yağlı besinler tüketmek

-İftarda çok miktarda, çabuk ve çok çeşitte yemek yemek

-Kan şekerini hızla yükselten gıdaları ağırlıklı almak

-Yeteri kadar sıvı tüketmemek.
10 6

Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Ancak sahurda hafif kahvaltılıklar tüketmekte mide açısından fayda var. Sahurda tüketilen besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır besinler tüketildiğinde metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha fazla olacaktır.

Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalık, biber, reçel gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur. Unutulmamalıdır ki tüm gün su içilemeyeceğinden dolayı sahurda bol sıvı alınmalıdır. Sahur yemeğinizi yedikten en az yarım ya da bir saat sonra uyumaya gitmenizi öneririm.
10 7