Yeterince baharat tüketmek Çinli araştırmacılar 3 milyondan fazla insanın beslenme alışkanlıkları 7 yıl boyunca mercek altına aldılar. Buna göre, haftada 6-7 gün baharatlı yiyecek tüketen insanların, haftada 1 kereden az baharatlı yiyecek tüketenlere oranla ölüm risklerinin yüzde 41 daha az olduğunu buldular. British Medical Journal’deki bir araştırmada ise, acı kırmızı biberde bulunan kapsaisin adlı maddenin obeziteyi, iltihap oluşumunu ve kanseri önlediği belirtiliyor.
11 8
Oturarak zaman geçirmeyi azaltmak Annals of Internal Medicine’da yayımlanan bir çalışmaya göre, oturarak geçirilen zaman, bütün ölüm çeşitleri riski ile kardiyovasküler rahatsızlıklardan tip 2 diyabete kadar birçok hastalık riskinin artışından sorumlu. Oturarak zaman geçirmek kadınlarda kanser riskini de artırıyor.
11 9
İşe giderken dikkat Bazen işe gidebilmek için verilen fiziksel ve mental mücadele de insanı tüketebiliyor. Konu üzerine yapılan bir araştırmada, işe gitmek için yapılan uzun yolculukların fiziksel aktiviteleri ve hatta kan basıncını dahi olumsuz etkilediği ortaya konulmuş. The American Journal of Preventine Medicine’da yayımlanan araştırmada, işe gidebilmek için 25 kilometreden fazla mesafe katetmek, vücut kitle endeksinin yükselmesine ve bel çevresinin genişlemesine neden oluyor. Ayrıca yoğun trafik nedeniyle artan stres; depresyonu, anksiyeteyi, sosyal izolasyonu ve bitkinliği tetikliyor.
11 10
Yetersiz ya da fazla uyku Sleep dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, hem aşırı hem de yetersiz uyku insanları erken ölümün kucağına bırakıyor. Uyku süreleri ile ölüm oranlarını baz alan 17 ayrı çalışmanın incelendiği çalışmada, geceleri 7 saatten az uyuyan insanların, her gece 7-8 saat uyuyan insanlara oranla ölüm riskinin yüzde 12 daha fazla olduğu ortaya çıkmış. Geceleri 9 saatten uzun süre uyuyanların ölüm riski ise yüzde 30 artıyor. Uzmanlara göre, aşırı ya da yetersiz uykunun ardında bazı sağlık problemleri yatıyor olabilir.
11 11