Tsundoku sendromu nedir? Japonca bir kelime olan ve kitapları istiflemek anlamına gelen bu psikolojik rahatsızlığın nedenleri, belirtileri ve hastalık hakkındaki tüm merak edilenleri sizin için araştırdık. Siz de dışarıya çıktığınızda kitap almadan duramıyorsanız dikkat! Bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz!
OKUYABİLECEKLERİNDEN FAZLA KİTAP SATIN ALIRLAR
Tsundoku sendromu denilince, hemen aklınıza sırf sosyal medyada paylaşmak veya kitaplığının dolu görünmesi için sürekli kitap alan kişiler gelmesin. Çünkü bu sendroma sahip olan kişiler genellikle kitap okuma alışkanlığına sahip kişilerdir. Ancak okuyabileceklerinden fazla kitap satın alırlar. Bu kişiler henüz ellerinde var olan kitapları bitirmemiş ve onun yerine yenisini almış kişilerdir.
KİTAP FUARINA GİTMEKTEN İNANILMAZ KEYİF ALIRLAR
Genellikle dışarı çıktıkları zaman ellerinde olmadan kendini kitap alışverisinde bulurlar. Tsundoku hastalığı olan kişiler kitap fuarlarına gitmekten ve o tarz yerlerde vakit geçirmekten inanılmaz zevk duyarlar.
YENİ ALINMIŞ KİTAP KOKUSUNA BAYILIRLAR
Bu hastalığa sahip olan bireylerde bazı belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler sırasıyla şu şekildedir; Asla kitapları istiflediklerini düşünmezler. Günün birinde aldıkları kitapları mutlaka okuyacaklarını düşünürler. Kitaplıklarının dolu olması tsundoku hastalığı olan kişileri mutlu eder. Yeni alınmış kitap kokusuna bayılırlar.
BAŞKALARINA KİTAP VERMEKTEN ASLA HOŞLANMAZLAR
Mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde yer alan kitapların çoğu ellerinde vardır. Başkalarına ödünç kitap vermekten hiç hoşlanmalar. Verirlerse de mutlaka peşine düşerler.Gitmekten en çok hoşlandıkları yerler kitap fuarlarıdır.
SÜREKLİ KİTAP ALIRLAR
Okumayacaksan neden alıyorsun bu kitapları diyen kişilere karşı inanılmaz kızgınlık duyarlar.Tablette veya diğer elektronik ortamlarda kitap okuma alışkanlığından nefret ederler.Ara sıra kitap evlerine kitap okuma niyetiyle gitseler bile bir anda kendilerini kitap alışverişi yaparken bulurlar.
KİŞİ KENDİNİ DİZGİNLEMELİDİR
Bu hastalığın tek çaresi kişinin kendisidir. Kişi yaşadığı bu durumun hastalık olduğunun farkına varmalı ve kendini dizginlemelidir. Ancak öncelikli iş kendinizi bu hastalığa sahip olduğunuzu kabullendirmekte geçiyor. Ancak kitap alışverişi yapmak zevk veriyorsa ve hayattaki en büyük zevklerimden birisi bu diyorsanız biraz fazla kitabın bir zararı olmayacağını söyleyebiliriz.