Takıntılı mısınız, dikkatli mi?

Yaptıklarınız hakkında düşünüyorsanız bunun birden fazla anlamı olabilir. Kişiliğinizi tahlil etmeli ve psikolojik bir sorun yaşamadığınızdan emin olmalısınız.

Takıntılı mısınız, dikkatli mi?

Aklınızı meşgul eden, sürekli zihninize gelen düşünceleriniz varsa ya da yapmak istemediğiniz aynı şeyi tekrar yapıyorsanız obsesif kompülsif bozukluğunuz olabilir. Takıntılı düşüncelerin  getirdiği sıkıntıları azaltmak için bazı hareketleri tekrarlamaya tıp dilinde, Obsesif Kompülsif Bozukluk deniyor.

Bu takıntılar, ilaç veya psikoterapi yöntemi ile tedavi edilerek ortadan kaldırılabiliyor. Genellikle çocukluk ve ergenlik yıllarında başlayan rahatsızlık, özellikle kişinin hayatının sıkıntılı dönemlerinde artış gösteriyor.

Uzmanlar sürekli endişeli hal ve tavır sergileyen bu kişilerin, ocağın altını kapattım mı?  ütünün fişini çektim mi?hata yaptım mı? vb. sorularla aklını meşgul ettiğini belirtiyor. Aynı zamanda OKB rahatsızlığı olanların, dini konularda şüpheler ve düşünceler duyduğu belirtiliyor.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan bireylerin ortak özellikleri:

Kötü bir şeyler olacağı kaygısı taşımak: Sıkıntılı ruh hali yaşayan kişi,  kendisine ya da sevdiklerinin başına zarar geleceğinden endişelenir.

Kişi takıntılarının gereksiz olduğunu bilir: Belirtiler olmadığını, takıntılarının yersiz olduğunu düşünür ancak endişeler başladığında takıntıları devam eder.

Direnmek durumu daha da zorlaştırıyor: Takıntıları unutmaya çalışmak ya da direnmek, kişiyi daha çok takıntılı olduğu konu hakkında düşünmeye iter.

Tedavi yöntemi

Bilişsel davranışçı terapi yöntemiyle tedavi sürecini tamamlayanlarda yaklaşık %85 oranında düzelme görülür. Diğer bir tedavi yöntemi olan ilaç tedavisinde, hastaların %60-70’i üç aylık bir süreçte takıntılarını yenebiliyor.

Yorumlar