Ancak bu sonbahar buhranı gittikçe azalması gerektiği halde artıyorsa, bu sonbahar depresyonuna işaret ediyor olabilir. Kişinin depresyona girmeye yatkınlığı varsa sonbaharın bu depresyonu tetikleyebileceğinin altını çizen Uzman Psikolog Eylem Esen şunları söyledi: "Hayatımızda iyi şeyler oluyor olsa bile 'mutsuzluk' ve 'yalnızlık' hissi tüm ruhumuzu kaplar, kendimizi boşlukta hisseder ve hüzünleniriz.
8 4
Normalde keyif aldığımız şeyler bile yapması zor işlere dönüşür. Kimseyle görüşmek, konuşmak istemeyiz. Sanki yaşıyor olmanın verdiği sevinç ortadan kalkmıştır ve her şey yapılması zor, zorunlu ve anlamsız bir hal almaktadır. Adeta önümüzde hayat akıp gider ve biz dışarıdan bakıyoruzdur, tıpkı ilgimizi çekmeyen bir görüntüyü izler gibi…
8 5
Özellikle günlerin kısalması ve buna bağlı olarak vücudumuzda salgılanan mutluluk hormonunun azalması, mutsuz oldukça artan isteksizlik ve halsizlik, sonbahar depresyonunun tetikleyicileri arasında sayılabilir. Unutmayın, her yol engebelidir. Önemli olan engelleri en az hasarla aşarak istediğimiz amaca, hala onu arzuluyorken ulaşabilmektir.”
8 6
Ancak sonbahar depresyonu umutsuzluk ve çaresizlik olarak görülmemeli ve uzman yardımıyla ortadan kaldırılacak bir süreç olduğu unutulmamalı.
8 7