Kendinize zaman ayırın! Modern yaşamın keşmekeşinde sevdiklerimize bile zor zaman ayırdığımızdan yalnız vakit geçirmek artık iyiden iyiye bir lüks haline geldi. Oysa hepimizin bazen tek başımıza kalmaya ihtiyacı var. Bu ihtiyacınızı hayatınızda bir öncelik haline getirir ve her hafta belli bir süreyi kendinize ayırırsanız, ruh sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerini hemen fark edeceksiniz. Örneğin, bulmaca çözmek, kitap okumak veya film izlemek gibi tek başınıza gerçekleştirmekten hoşlanacağınız hobileriniz varsa, bunlara düzenli zaman ayırmaya çalışın.
10 3
Gönüllü olun! Yardım faaliyetlerinde yer almanın özgüveni ve olumlu hisleri artırdığını gösteren pek çok araştırma var. Burada önemli olan, basit bir para bağışı yapmakla kalmayıp zaman ve emek ayırmanız. Size yakın gelen bir amaç uğruna çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantıya geçebilir, programınızın ve donanımınızın elverdiği ölçüde yardım faaliyetlerinde aktif olarak yer alabilirsiniz.
10 4
İyimser insanlarla görüşün! Çevrenizde sürekli kötümser insanlar varsa, onlarla çokça vakit geçirmek sizin de bardağın hep boş tarafını görmenize neden olacaktır. Elbette bu tutumlardaki aile bireylerinizle veya arkadaşlarınızla ilişkiyi tamamen kesmeniz gerekmiyor ancak çevrenizi genişletir, hayata olumlu yanından bakmayı tercih eden kişilerle daha fazla haşır neşir olursanız, sizin de düşünce biçiminiz değişecektir. Bu da, ruh sağlığınızı olumlu yönde etkileyecektir.
10 5
Gerçekçi hedefler belirleyin! Ruh sağlığının en önemli unsurlarından biri de gelecek duyumudur; yani insanın geleceğe dair bazı hedefleri, öngörüleri olması ve bunlardan doğan olumlu bir beklenti hissi. Bu nedenle eğer hayatta serseri mayın gibi dolandığınızı ve 6 ay sonrasına dair bile bir hayaliniz olmadığını fark ettiyseniz, kendinize bir yaşam planı çıkarın. Zamanla değişseler bile, kısa ve uzun vadeli hedeflerinizin olması gündelik motivasyonunuzu artıracaktır.
10 6