Ramazan yalnızlık hastalığına iyi geliyor psikolojik sorunlardan koruyor!

Uzmanlar Ramazan'ın modern çağın salgın hastalıklarından olan yalnızlık duygusuna iyi geldiğini vurguluyor. İşte nedeni!

Ramazan yalnızlık hastalığına iyi geliyor psikolojik sorunlardan koruyor!

Birlik ve beraberliğin timsali olan Ramazan'ın ruh sağlığına da iyi geldiğini biliyor muydunuz? Uzmanlar uyarıyor! Modern çağın salgın hastalıklarından biri olan yalnızlık duygusu Ramazan'da yok oluyor. Peki Ramazan'ın kişinin ruhsal sorunları üzerinde başka nasıl yararları bulunuyor. Tüm merak ettiğiniz soruların yanıtlarını Psikolog Tuba Ertunç 'tan öğrendik. 

''ORUÇ TUTMAK SAKİNLEŞMEK İÇİN GÜZEL BİR ARAÇ''

Psikolog Tuba Ertunç sözlerini şöyle sürdürdü: “Oruç tutmak günlük rutinimizi etkileyebileceği gibi insanda doğuştan var olan  ve hemen hemen herkesin yaşayabileceği temel duygulardan biri olan sinirliliğe yol açabilir. Bu duygu hissedildiğinde değil saldırganlığa dönüştüğünde problem teşkil 
eder. Oruç ve öfke kontrolü arasındaki ilişki üzerine yapılan bir araştırma, düşünülenin aksine oruç tutmanın, sakinleşmek için güzel bir araç olduğunu göstermiştir.

Araştırma sonuçlarını incelediğimizde öfkeyi kontrol etme, öfkeyi içe atma ya da bastırma katılımcılar tarafından yüksek oranda belirginleşirken, dışa yansıtılan öfkenin en düşük puan aldığı görülmektedir. Sonuç olarak oruç tutmanın öfkeyi kontrol etme becerisinin gelişmesine etkisinin büyük olduğu söylenebilir.”

''PSİKOLOJİK SORUNLARDAN KORUYOR''

Ramazan ayının paylaşma duygusunu sevgi, saygı, hoşgörü ve empati becerisini geliştirdiğini söyleyen Ertunç, “Kalabalık iftar ve sahur  sofraları, bazen dostların bazen de akrabaların misafir olduğu belli bir zaman diliminde, tüm ailenin masa da yerini aldığı zamanlarda sosyal içe dönüklük ve yalnızlaşma konusunda,  kendini yalnız, değersiz ve yetersiz hisseden bireyler açısından, aile ve yakınların etkisi ile sosyal hayatı canlandırma işlevi görerek kişiyi yaşayabileceği depresyon ve kaygı  gibi bozukluklardan koruyabilmektedir” diye konuştu.

Refah düzeyi yüksek olan insanların sahip olduğu şeyleri sadece Ramazan ayında gören ve yaşayabilen birçok aile olduğunu belirten Psikolog Tuba Ertunç şunları söyledi: 

“Ramazan ayının birlik, beraberlik ve yardımlaşma gibi değerleriyle iyileştirici etkisi olduğu söylenebilir. Ramazan etkinlikleri, kalabalık iftar ve birlikte yapılan ibadetler, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerine, sosyal duyguları ve bağları güçlendirmelerine empati becerilerini geliştirmesine etkisi çok büyüktür. Sonuç olarak bir arada olmanın, yardımlaşmanın kültürel yapıya etkisinin ve topluma yerleşmiş olmasının özellikle Ramazan ayında, belirgin bir şekilde pekiştirildiğini görüyoruz.”  dedi. 

Yorumlar