Bilinçaltına ekilen mesajlar Birey doğduğu günden başlayarak, birçok olumlu, olumsuz mesaj ile karşı karşıya gelir. Bunlardan birçoğu, bireyin bilinçaltına kodlanarak, kendine ve çevresine bakış şeklini belirler. Her bir söz, kişinin dünyaya ve kendine bakmasını sağlayan bilinçaltı şablonunu şekillendiriyor. İnsan nasıl görürse o doğrultuda hareket eder. İnsan nasıl hareket ederse, ilgili olgu ona dönüşür. Dolayısıyla insan kendini nasıl tanımlarsa, o olur. İnsan kendini, bilinçaltına ektiği mesajların oluşturduğu şablon ile görür. Olumlama hedeflerle örtüşmeli Hedeflerle örtüşen olumlama cümlelerini sıkça kullanarak, bilinçaltı şablonunun mümkün olduğunca bu yönde şekillendirilmesi öneriliyor. NLP uzmanlarının da hep söylediği gibi, beyni yeniden programlamak mümkün. Kuantum olumlamaya inananlar ve bunu deneyenler de beyni programlayarak istediklerinizi elde etmenizin mümkün olduğunu söylüyorlar. Peki olumlama yaparken nelere dikkat etmek gerekir:
8 3
Olumlama cümleleri, olumlu olmalı “Sağlıksız, yağlı besinler yemeyeceğim” yerine, “sağlıklı yemek yiyorum”, “sağlıklı besleniyorum” veya “sağlıklı bir insanım” gibi pozitiflik ifade eden olumlama kalıpları kullanılmalı. Olumlama hedef ve özne odaklı olsun Olumlama cümleleriniz hedef odaklı ve özne (ben) hedefin içinde barındırılmalıdır. “Kariyerimde yükselmek istiyorum” gibi zamanı ve sonu belli olmayan olumlamalar yerine, “ben kariyerimde yükselen güçlü ve lider kişiliğe sahip bir insanım”, “kariyerimde her geçen gün daha fazla yükseliyorum”, “kariyer sahibi biriyim”, “ben bir liderim” gibi doğrudan hedefi sonsuza atmayan ve özneyi hedefin içine entegre eden olumlamalar kullanılmalıdır.
8 4
Olumlamalar kısa ve öz olmalı Bilinçaltı büyük resimde karmaşık yapıya sahip olsa da, temel taşları olan söylemler net mesajlardan oluşmaktadır. “Ben değerli bir insanım”, “Kendime güveniyorum”, “Ben çekiciyim” gibi bilinçaltı tarafından algılanabilecek kısa ve öz olumlamalar kullanın. Olumlamalar, bilinçaltıyla çatışmamalı Olumsuz söylem kalıplarının yer aldığı bilinçaltınıza, başlangıçta daha yumuşak alternatif pozitif olumlamalar ile giriş yapabilirsiniz. Örneğin “ben zenginim” demek yerine “zengin olmaya niyet ettim” , “zengin olma yolunda koşuyorum”, “bir milyonerin zihin yapısını ediniyorum” gibi an itibarıyla gerçekleriniz ile ciddi çatışmaya uğratmayacak olumlamaları tercih edin. Bir süre sonra “Ben zenginleşiyorum” “Her geçen gün zenginliğe bir adım daha yaklaşıyorum”, “Ben zenginim” gibi hedef ve özne odaklı olumlama sözlerini kullanın.
8 5
Olumlama cümlelerinde adınızı kullanın Bilinçaltınızın, doğduğunuz günden (hatta ana rahminden) bu yana karşılaştığı en sık ve yoğun mesaj adınız. Bu nedenle isminizi referans alan olumlamalar, bilinçaltını uyarma derecesi daha yüksektir. İsim kullanımı her olumlamadan ziyade, olumlama serisinin içinde zaman zaman kullanılabilir. Örneğin, “Ben Aylin. Değerliyim”
8 6