Eleştirilmeyi sevmiyorsunuz, yargılanmayı ya da sizinle sert bir biçimde konuşulmasından hoşlanmıyorsunuz. Biraz kırılgan olabilir misiniz?
Kırılganlık hissi neden kaynaklanıyor?
Bu hissi iyi tanıyor ve sürekli duyduğunuz "Sen de herşeye alınıyorsun, çok alıngansın!" cümlelerinden bıkmış olabilirsiniz. Belki de, bu lafları tekrar tekrar duysuğunuzdan sinirle tepki veriyorsunuz. Peki neden?
Bu tepki, kendine güven eksikliğinin bir dışa vurumu olabilir. Çünkü bu duygular kendinizden şüphe etmeye başladığınız noktalarda ortaya çıkıyor.Elbette hoş olmayan bir eleştiriyle yüz yüze gelindiğinde tepki vermek normal ama bu gibi eleştirilere gerektiğinden fazla tepki göstermek pek gündelik bir davranış değil.
Genellikle, arkadaş ortamında söylenen ve sizi hedeflemeyen eleştirileri bile kendi üstünüze alınıyor olabilir misiniz? Söylenen sözlerin nedensiz olmadığını düşünüyor ve kendi zihninizde tercümesini yapıyorsunuz. "Acaba ne demek istedi?" Bu yanlış anlamaların kaynağı kendinize duyduğunuz güven eksikliği, başkalarının sizi nasıl gördüğü konusunda takıntılısız.
Kırılganlıkla nasıl mücadele edilir?
Öncelikle kendi karakteriniz üzerinde çalışmanız lazım. Bir liste yapın ve o listeye olumlu,olumsuz bütün özelliklerinizi sıralayın. Daha sonra hangi davranışlarınızdan ötürü insanların sizi takdir ettiğine odaklanın. Tamamen tarafsız bir şekilde insanların sizi eleştirdiği yönlerinizi ele alın. Şu iki tepkiyi birbirinden ayırmayı öğrenin ; insanların size karşı duydukları kıskançlıktan kaynaklanan eleştiriler ve sizin iyiliğiniz için size söylenenler. Bu sonuncusu sizin gelişmenizi ve karakterinizin gelişmesini sağlayacak. Doğal haliniz olan paranoyayla mücadele edin. Size söylenen güzel sözlerden, iltifatlardan bile kötü bir anlam çıkarmaya çalışmayın.
Eğer tüm çabalarınıza rağmen kendi kendinize bu kırılganlık huyunuzdan kurtulamıyorsanız mutlaka bir uzmana danışın. Psikologlar sizin problemlerinize sizin hiç bakmadığınız bir yönden bakarak size gerçekleri gösterecek.