Pennebaker’ın yürüttüğü bu bir seri çalışma, sırlarımız üzerine yazmanın çok çeşitli faydalarını gösteriyor. Yıllar içerisinde Pennebaker’ın çalışmalarında yer alan katılımcılarda stres seviyelerinde azalma, bağışıklık sistemi işlevlerinde artış, AIDS olanlarda T hücresi artışında düşüş ve stresle bağlantılı doktor ziyaretlerinde azalma gözlemlendi. Katarsis (Psikanalizde, bilinç dışına itilmiş duyguların yaşanıp, boşalım olanağına kavuşturularak hastanın patojen duygulardan ve nevrotik belirtilerden kurtarılması) bu egzersiz gündelik sırlar taşıyan insanlara faydalı oldu. Bir anlamda zihinlerini yükten kurtarıp özgürleştirdiler.
13 9
Günlük tutmak, bilişsel işlevlerimizi artırmanın yanında, kısa süreli belleğimizi iyileştirebilir, stresli durumlarla başa çıkma yetisine yardımcı olabilir ve işimizde yaptığımız hataları azaltabilir. Bilim gösteriyor ki, hem beyinlerimiz hem de bedenlerimiz için sırlarımızın üstündeki gizliliği kaldırmalıyız. Günlük tutan insanlar, bunun yöntemini biliyor gibi görünüyorlar. Ve bunu bilmeyenler içinse, belki de bir Moleskine alma zamanı gelmiştir. (Molekkine, geçtiğimiz iki yüzyıldan beri Van Gogh, Picasso, Ernest Hemingway, Bruce Chatwin gibi birçok Avrupalı sanatçı ve düşünür tarafından kullanılan bir defterdir. Kelime anlamı 'köstebek derisi'dir. Bir nevi akıl defteri.) Günlük tutarak beyninizdeki kargaşaya son verebileceğiniz gibi, bunun başka yararları da bulunuyor. İşte günlük tutmanın başka faydaları:
13 10
Günlük yazmak, insanın kendisiyle hesaplaşabileceği, gününü ne derece dolu geçirdiğine dair bir gün sonu çetelesini ortaya koyabileceği, eleştirel becerilerini geliştirecek sorguları bir bilim insanı tutumuyla sunabileceği ve dahası hayatının en önemli anılarını bir tarihi vesika haline getirebileceği bir fırsat. Günlük yazmak, insanın eleştirel düşünce gücünü arttırır. Böylece kişi kendini ve başkalarını eleştirmeyi öğrenir. Yansız (objektif) tutumu güçlendirir. Çünkü günlük yazarı, bunu kendisinden başka kimsenin okumayacağını düşünerek, sadece kendi içindeki hesaplaşmaları “olduğu gibi” yansıtmaya çalışır.
13 11
Günlük yazmak, bilim insanlığına soyunmaktır. Çünkü kişi gün içerisindeki olayları, “yer, zaman, kişi ve olay” unsurları mantıklı ölçü içerisinde, neden-sonuç ilişkileriyle ortaya koymaya çalışırken, bilimsel yazı yazma tekniğini de öğrenir. Günlük yazan kişiler, hayal gücünü artırır. Günlük tutarken, her zaman sadece gün içerisindeki olayları olduğu gibi anlatmakla kalmaz, bazen olayların kendi hayalindeki etkilerini de yazar. Yazdığı konuda hayallerini de günlüğüne yansıtır.
13 12