Ailelerin özellikle ergenlik döneminde sıklıkla şikayetçi olduğu konulardan biri de hiperaktivite bozukluğu ve dikkat dağınıklığıdır. Ailelerin ne yapacaklarını şaşırdıkları bu sorunlarla baş edebilmek için ergenlik dönemindeki çocukları ile diyaloğunun bozulmaması adına hiperaktivite bozukluğu ve dikkat dağınıklığı belirtileri hakkında Psikolog Hazal Akoğlu, ebeveynler için önemli uyarılarda bulundu.
ERGENLİK DÖNEMİNDE DİKKAT DAĞINIKLIĞI BELİRTİLERİ NELER?
Akoğlu, ergenlik dönemi, birçok yeniliği ve başkalaşımı getirdiğinden, bu çağda kafa karışıklığı olması oldukça anlaşılabilir bir durum olduğunu belirtti.
Pek çok aile çocuk büyüdükçe dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun azalacağını ve hatta ortadan kalkacağını umut eder ancak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşam boyu devam eden bir bozukluktur. Aşırı hareketlilikte azalma olur ama kıpır kıpır olma devam eder. Akademik başarı daha ciddi düzeyde azalmaya başlar. Ders dinleyememe, derse katılmama, uykulu halde olma görülür. Uyanık kalabilmek için dikkat dağıtıcı etkinliklerde bulunurlar, örneğin kalem çevirme, resim çizme.
CİNSEL İLİŞKİ DENEYİMLERİNDE BULUNABİLİR
Öğretmenlerle sorunlar ciddi boyutlara ulaşır. Dikkat gerektiren etkinliklerden kaçınma devam eder. Aile ve arkadaş ilişkilerinde sorunlar ciddi boyutlara ulaşır. Benlik saygısında azalma başlar, depresif duygular ortaya çıkar. Riskli, tehlikeli davranışlar ortaya çıkabilir. Erken yaşta cinsel ilişki deneyimlenebilir. Bisiklet, kay kay, paten gibi araçları hızlı kullanma ve yaralanmalar olur.