KADINLARIN %10-%15'İ DEPRESYONA GİRİYOR!
Doğum sonrası depresyon nedir? Doğum sonrası depresyon neden olur? Doğum sonrası depresyonu nasıl atlatabilirim? Kadınlar hamile kaldıklarında dokuz aylık bir süreç olan hamileliğin heyecanlı bekleyişine girerler. Dokuz ayın sonunda doğum yaptıklarındaysa bazı psikolojik problemler ve duygu karmaşası yaşamaları oldukça normaldir. Bu ruhsal ve psikolojik problemler annenin kendini kötü hissetmesine sebebiyet vererek zaman zaman depresyona sebep olmaktadır. Doğumun gerçekleşmesinin ardından yaşanan depresyona postpartum adı verilmektedir. Kadınlarda yaşanacak olan depresyon oranı %10 ila %15 arasında değişmektedir.
HORMONLARIN YÜKSELMESİ DOĞUMUN GERÇEKLEŞMESİYLE BERABER ESKİ HALİNE DÖNÜYOR!
Gebelerin doğum sonrasında yaşayacağı postpartum depresyon özellikle psikolojik ve sosyal açıdan farklı değişikliklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yaşanan durum değişikliğine alışmak özellikle annelerde farklı hislerin ortaya çıkmasına neden olur. Gebelik döneminde özellikle hormonların yükselmesi durumu yaşanmaktadır. Yüksek hormonlar annelerde farklı etkiler gösterebilmektedir.Bebeğin doğumunun sonrasında hormonlar yeniden eski seviyesine düşmektedir. Annenin bu durumda psikolojik ve aynı zamanda sosyal değişimlere karşı ortaya çıkarmış olduğu durum depresyon olarak adlandırılmaktadır.
DOĞUMDAN SONRA UYKU PROBLEMİ YAŞIYORSANIZ...
Yaşanan doğum sonrası depresyon belirtileri gözle görülür şekilde hissedilmektedir. Özellikle doğum sonrasında yaşanacak olan depresyonun en belirgin belirtileri arasında uyku problemi yer almaktadır. Bununla birlikte iştah kaybı yaşanabilmektedir. Aşırı yorgunluk ve devamlı olarak değişmekte olan ruh hali de depresyon belirtileri arasında yer almaktadır.
Bebeğin küçük olması ve bakıma muhtaç olması bu dönemde yaşanan en büyük sorunlar arasında yer almaktadır. Annenin kendinde yeterli gücü bulamaması ve kendini mutsuz hissetmesi bebeği ile ilgilenmesi konusunda da eksiklikler yaşamasına neden olmaktadır. Depresyon döneminde özellikle her annede ortaya çıkabilecek belirtiler değişmektedir. Bu nedenle değersiz hissetme, intihar düşüncesi, haz kaybı gibi pek çok farklı belirti anne adaylarına göre ortaya çıkabilecek belirtiler arasında yer almaktadır.
UZMAN YARDIMI ŞART!
Doğum sonrasında anneler yaşanacak olan depresyon dönemi her anneye göre farklı sürelerde devam edebilir. Bu dönemde özellikle gerekli olması durumunda uzman yardımı alınması sürenin kısalmasını sağlayabilir. Özellikle annenin kendini mutsuz ve umutsuz hissetmesi durumunda intihar eğilimi yaşanabilir. Bu nedenle yapılacak olan müdahaleler ile uzman yardımı alınması ile problemin üstesinden gelinebilir.
Hamilelikten doğum süresine kadar yaşanan hormonların yükselmesi ve ani düşüş özellikle hormonsal problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde çevreden gelen tepkiler veya bebeğin küçük olması gibi pek çok farklı ayrıntı da annenin kendini yetersiz hissetmesine neden olmaktadır.
Oluşmasına neden olabilecek pek çok farklı faktör bulunmaktadır. Aynı zamanda özellikle depresyonun sona ermesi için annenin kafasını kurcalamakta olan sorulardan uzak kalması ve destek alması gerekebilir. Bu süreç geçicidir. Bu nedenle kişinin panik yapmasına gerek yoktur. Özellikle her annede yaşanabilecek bir durum olduğundan psikolog yardımı alınmalıdır.
KENDİNİZE GÜVENİN!
Bu dönemde annenin kendini yetersiz hissetmesi söz konusu olabileceğinden kendine güvenmesi ve yeterli olduğunu hissetmesi depresyonun bitmesini sağlamaktadır.