Çağımızın en sık rastlanan psikolojik sorunlarından biri olan depresyonun, toplumda görülme oranının yüzde beş olduğu ifade ediliyor. Araştırmalara göre, bir kişinin yaşam süresi içinde depresyona girme ihtimali yüzde 20 civarında.Uzman Psikolog Dr. Cengiz Demirsoy, depresyonun rüyalar üzerinde de etkisi olduğunu belirtiyor.
Halk arasında depresyon denen, ama aslında bir tür keyifsizlik olarak tarif edebileceğimiz durum, zaman zaman herkesin başına gelebiliyor. Depresyondan farklı olan keyifsizlik, sık aralıklarla tekrarlıyorsa ya da oldukça uzun bir süre devam ediyorsa, depresyon ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Depresyon farklı derecelere sahip...
Hayatımızı olumsuz duygu ve düşüncelerin kapladığı anlar uzmanlar tarafından, hafif depresyon olarak adlandırılıyor. Hafif depresyonun belirtileri; geçmişte yaşanan kötü olayların unutulamaması, gelecek ile ilgili endişelenmeler, hayata ve çevremizdeki insanlara karşı kırılganlık duyma belirtileri verir. Kendine acıma duygusu artar, eskiye oranla tedirginlik ve çabuk sinirlenmeler görülür. Düzensiz ağrılardan şikayet edilir ancak doktora gidildiğinde, herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşılmaz.
Depresyon ağırlaştıkça başka belirtiler de ortaya çıkmaya başlar. Derin üzüntü ve yoğun çaresizlik duyguları başlar. Kişi Kendini değersiz görür ve olan biten herşey için kendini suçlar. Hafıza zayıflar, konsantrasyon konusunda güçlükler yaşanır ve dış dünya ile ilgi kesilir.
Kişinin sosyal ortamlara katılma isteği günden güne azalır ve kişi içine kapanır. Uyku, iştah ve cinsellikle ilgili yaşanan bu değişim Majör Depresyon olarak değerlendirilir.
Depresyon rüyaları da etkiliyor. Örneğin çaresizlik, rüyalarda da sık rastlanan temalardan biridir. Psikoterapi süreci içinde depresyon iyileşmeye başladığında, bunun yansımalarını rüyalarda da görebiliyorsunuz. Psikoterapi ilerleyip de depresyon tamamen düzeldiğinde, kötü rüyalar da silinip gidiyor.