Düşünme sendromu nedir? Düşünme sendromunun tedavisi nedir?

En ufak bir konuyu sürekli olarak derinlemesine düşünüyor, takıntı haline getiriyorsanız 'Düşünme sendromuna dikkat! Bu sendrom genellikle kadınlarda görülüyor.

Düşünme sendromu nedir? Düşünme sendromunun tedavisi nedir?

Herhangi bir konu hakkında karar alırken karar verme süreciniz normalin üzerinde uzuyorsa 'Düşünme sendromu'na yakalanma ihtimaliniz çok yüksek olabilir. Yaşamda düşünmek tabikide kişiyi hareketlendirmede ve kişiyi plan program çizelgesi oluşturmada oldukça önemlidir ancak bu durum bir yerden sonra kişiyi yıpratabiliyor!

Her ne kadar klişe olarak adlandırsak da bize söylenen ''Konuşmadan önce düşün'' cümlelerini anımsadığımızı düşünüyorum. Her ne kadar doğru olanı yapmakda güçlük çeksek bile hemen hemen bir çoğumuz bu durumu es geçiyoruz. Doğru olanı yapmak yerine gereksiz konuların çözümü o kadar basitken kendimizi gereğinden fazla yorarak bu sendroma davetiye çıkarıyoruz. Dışarıdan her ne kadar basit bir şey gibi görünsede sonuçları ağır olabiliyor. 

Özellikle kadınlarda görülen bu sendrom kişinin dış görünüşlerinden tutun sosyal yaşamlarına kadar etkilemektedir. Genellikle kadınların iş hayatlarında ve ailevi hayatlarında çok fazla kafa yorup, kendilerine sürekli olarak sorular soruyor ve cevaplarını irdelemektedirler. Yukarıda bahsettiğimiz gibi düşünmek kişiler için oldukça önemlidir ancak bunun dozunu ayarlamak gerekmektedir. Yaşamda kötü şeylerle karşılaşmak mümkün ancak her konunun altında kötü bir şeyleri aramak bir süre sonra sizi yıpratabilir!

BU NOKTADA NE YAPILMALIDIR?

Eğerki bu sendroma yakalandıysak bu durumdan kendimizi kurtarmak için, altını çizmek gerekirse 'farkındalık' ve 'kontrol' 2 anahtar kelimeye dikkat etmek gerekir. İlk olarak hayatınızda hangi konunun sizi karamsarlığa sürüklediğini ve modunuzun düşmesine neden olan konunun farkında olmalısınız. Daha sonra bu konuları masaya yatırıp bu konuları nasıl kontrol altına alabilirsiniz bir ona bakın. Kendinizi sürekli olarak bir düşünceye, bir konuya hapsetmek yerine çözüm yolları üretmelisiniz. Daha sonra kendinizi biraz konulardan geri çekin ve kendinizi yüzeyselliğe alıştırın. Karşılaştığınız her konun altından bir şey aramak yerine biraz pozitif olun ve derinlemesine düşünmeyin. Eğerki ortada bir problem varsa ortalığı velveleye vermek yerine çözüm üretmek her zaman  daha iyidir.

Yorumlar